Politika 12.07.2020.

PRIČE O NACIONALNOM INTERESU I JEDINSTVU: Kakve predizborne poruke i obećanja očekuju građane

ČITANJE: 2 minute

Dok se građani žale na lošu infranstukturu, siromaštvo, nezaposlenost i naopaku socijalnu politiku, predizborne kampanje i ove godine, ukoliko izbori budu održani u novembru, mogli bi da obiluju bombastičnim porukama o vitalnim nacionanim interesima, jedinstvu i ugroženosti.

Iako takave poruke nemaju mnogo veze s lokalnim nivooom vlasti, činjenica je da političke partije već decenijama na tim pričama dobijaju izbore, piše “Srpskainfo”.

Ovakav fenomen pokušaće da razjasne aktivisti i novinari Udruženja građana “Impuls” Banjaluka, kroz projekat “Društvo u tranziciji – između političkih obećanja i potreba građana”.

“Cilj nam je da predstavimo javnosti potrebe i probleme građana, s posebnim naglaskom na male i ruralne zajednice, koje su uvijek zapostavljene. Želimo da se čuje njihov glas i da na taj način pošaljemo poruku da se lokalne politike moraju “prizemljiti”, jer praksa pokazuje da se  u BiH lokalni izbori, kad su u pitanju kampanja i političke poruke, ni po čemu ne razlikuju od parlamentarnih, ili izbora za predsjednika RS, odnosno članove Predsjedništva BiH” rekla je za “Srpskainfo”  Jelena Jevđenić, koordinatorka  ovog projekta, kooji UG “Impuls” provodi uz podršku Ambasade Češke Republike u BiH.

Šta očekuju od lokalne vlasti imaće priliku da kažu građani opština Stolac, Berkovići i Drvar, gradova Bihać, Bijeljina, Banjaluka, te još nekih lokalnih zajednica, a prvi su anketirani građani i aktivisti u Mostaru, koji su rekli da su se čelnici HDZ BiH i SDA, nakon 12 godina bez izbora, dogovorili kako će podijeliti mandata i kontrolu nad lokalnim budžetom, ali da niko ne nudi rješenje kako unaprijediti život Mostaraca i, kako su rekli, “uljuditi grad”.

“Politički sistem u BiH, a u Mostaru pogotovo, tako je komplikovan, da bi svako morao završiti pravni fakultet da sve to shvati i da zna kako bi trebalo da glasa. Nije slučajno što je tako. Kad je sistem komplikovan, a narod sluđen, onda možeš na priči o nacionalnoj ugroženosti vladati 400 godina, kao što su vladali Turci”, rekao je za “Impuls portal” mostarski novinar i književnik Emil Karamatić.

(N.S/ Banjaluka.net)