Svijet 25.04.2022.

PRIDRUŽILI SE TIMU EU: Međunarodni krivični sud istražuje zločine u Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda, kako je prenela agencija AP, pridružuje se zajedničkom istražnom timu koji su osnovale Ukrajina, Litvanija i Poljska kako bi “istražile zločine počinjene tokom sukoba u Ukrajini”.

Agencija navodi da je glavni tužilac MKS Karim Kan potpisao danas sporazum o učešću u multinacionalnim naporima čiji je cilj da olakšaju istrage i saradnju.

Evrodžast, Agencija Evropske unije za saradnju pravosudnih organa, saopštila je da ovaj sporazum šalje „jasnu poruku da će biti preduzeti svi napori da se efikasno prikupe dokazi o ključnim međunarodnim zločinima počinjenim u Ukrajini i da se odgovorni privedu pravdi“, prenosi Tanjug.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, uključivanje tužilaca MKS “omogućiće brzu koordinaciju i saradnju u realnom vremenu sa zemljama partnerima JIT, u vezi sa istragama” koje sprovode međunarodni sud i nacionalni organi za sprovođenje zakona.

Međunarodni krivični sud istražuje i goni osumnjičene ratne zločince koji se ne nalaze pred sudovima pojedinih država. Početkom marta, glavni tužilac MKS Karim Kan rekao je da planira da otvori istragu o događajima u Ukrajini “što je pre moguće”, nakon što je 39 država pozvao da se otvori istraga.

(SB)

Oznake: Ukrajina