Vijesti 17.10.2022.

Prigodnim programom obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

ČITANJE: 1 minuta

Međunarodni dan bijelog štapa obilježen je u Banjoj Luci prigodnim programom u organizaciji Gradske organizacije slijepih Banja Luka i Saveza slijepih Republike Srpske.

U Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske održan je okrugli sto i kulturno-umjetnički program, a u ime Grada prisustvovala je šefica Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice, Nevena Blagojević – Podrić.

Ona je poručila da Grad nastoji da prepozna potrebe lica sa invaliditetom, te da im shodno tome pomogne u izjednačavanju svih mogućnosti sa ostalom populacijom.

-Finansijski podržavamo rad Gradske organizacije slijepih Banja Luka uz  dodatna sredstva zbog povećanog obima aktivnosti dnevnog boravka. Putem javnog poziva izdvojili smo sredstva i za njihov projekat „Obuka na brajevom štampaču – izazov za budućnost“ – navela je Blagojević – Podrić.

Dodala je da se finansijski podržavaju i manifestacije u organizaciji ovog udruženja, poput proslave Vidovdana-dana i slave organizacije, obilježavanja Dana bijelog štapa i drguih, ali i funkcionisanje IN taksija, kojeg koriste i sugrađani iz ove kategorije stanovništva.

Ona je danas uručila dva bijela štapa članovima udruženja, kao i novčane podrške.

Prisutnima na današnjoj manifestaciji obratili su se i Miroslav Mandić, predsjednik Gradske organizacije slijepih Banja Luka, te predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić koji je istakao je da je ovaj savez nedavno obilježio 30 godina postojanja i da je tim povodom upriličio nekoliko događaja.

U današnjem programu učestvovao je i književnik Miladin Berić.

(E.M.)