Vijesti 20.01.2018.

Prigradske osnovne škole poluprazne: U slobodnim učionicama mogli bi biti vrtići

ČITANJE: 2 minute

Prigradske osnovne škole zbog malog broja đaka svake godine suočavaju se sa viškom učionica, koje u većini slučajeva stoje neiskorištene, što nije slučaj sa gradskim osnovnim školama, čiji su kapaciteti u potpunosti ispunjeni.

Objekat Osnovne škole “Miroslav Antić”, u naselju Bistrica, koju trenutno  pohađa 74 učenika, izgrađen je davne 1970. godine  na  2.000 metara kvadratnih, a zbog malog broja učenika danas se pojedini kabineti  više ne koriste za rad.

Zoran Šmugović, direktor OŠ “Miroslav Antić” u naselju Bistrica, kazao je da bi slobodne učionice mogle biti ustupljene za rad Savjeta mjesne zajednice Bistrica.

“Prostorije MZ u Bistrici su u lošem stanju, mislili smo pisati dopis Gradskoj upravi kako bismo ustupili kabinet istorije i geografije za potrebe rada MZ jer se on više ne koristi za nastavu”, kazao je Šmugović.

On je dodao da je prije nekoliko mjeseci  Savjet mjesne zajednice Borkovići uputio zahtjev Školskom odboru ove škole da prazne učionice područnog  školskog objekta “Miroslav Antić” u naselju Borkovići bude ustupljen za otvaranje  vrtića.

Dragan Kremenović, predsjednik MZ Borkovići, kazao je da je Školski odbor OŠ “Miroslav Antić” odobrio da se dvije slobodne učionice ustupe za otvaranje vrtića.

“U toku su pregovori sa Gradskom upravom. Za sada imamo oko 20 roditelja koji su zainteresovani za otvaranje vrtića. MZ Borkovići je velika i broji  oko 2.750 stanovnika.  Planirali smo da u vrtić idu i djeca iz drugih okolnih MZ kao što su Bronzani Majdan, Bistrica, Jošikova Voda. Nadamo se da će ova ideja biti  opravdana”, kazao je  Kremenović.

Centralna škola “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu i područna  u  Bočcu raspolažu velikim kapacitetom slobodnog prostora, za koji ne vlada interesovanje.

“Otvaranje obdaništa u slobodnim učionicama svakako bi bilo dobra ideja, djeca bi na nastavu dolazila pripremljena, ali nažalost, zbog  malog broja upisanih prvačića, koji bilježimo svake godine, nema zainteresovanih stranaka kojima bismo mogli izdavati slobodni učionički prostor kao ni fiskulturnu salu”, kazala je Rajka Čajić, direktorica OŠ  “Vojislav Ilić” u Krupi na Vrbasu.

Situacija ništa nije bolja ni u OŠ “Petar Kočić” u Kolima, kao ni u njenim  dvjema  područnim jedinicama  u Stričićima i Pavićima, koje raspolažu velikim slobodnim prostorima, za koje ne vlada interesovanje.

Najbrojnija škola u gradu

Škola sa najviše đaka u gradu  – OŠ “Branko Radičević” na Starčevici – biće proširena sa 10 novih učionica i fiskulturnom salom, jer je premala za 1.750 đaka.

Zbog nedostatka učionica roditelji su početkom školske godine dobili obavještenje da će djeca morati nastavu pohađati u tri smjene, tako da im nastava traje do 19.30.

(Nezavisne)