Biznis 03.11.2017.

Prihodi “Elektrokrajine” u prvih devet mjeseci 170 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Zavisno preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo ukupne prihode od 170 miliona KM, što je za 3,2 odsto više u odnosu na isti period lani.

Istovremeno, neto dobit ovog preduzeća porasla je na 3,37 miliona KM ili za 78,5 odsto, saopšteno je iz “Elektrokrajine”.

Direktor ove firme Seka Kuzmanović naglasila je da je naplata električne energije u obračunskom periodu uvećana za 3,4 procentna poena, odnosno na 109,3 odsto, uključujući naplatu potraživanja po osnovu sklopljenih ugovora o reprogramu i nagodbi posredstvom medijacije.

“Dosljedno provodimo sve mjere i mehanizme za efikasniju naplatu, što daje pozitivne rezultate. Posebno vodimo računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca sa kojima je u prethodnom periodu zaključivano sudsko ili vansudsko poravnanje, jer smatramo nedopustivim da ti kupci ponovo ulaze u dug”, istakla je Kuzmanovićeva.

Ona je ukazala i na uspješnu realizaciju mjera koje dovode do konstantnog višegodišnjeg pada distributivnih gubitaka.

“Oni su smanjeni za dodatna 0,3 procentna poena, odnosno na 12,7 odsto, što je najniži devetomjesečni nivo u posljednjih nekoliko decenija”, rekla je Kuzmanovićeva.

Ona je dodala da se distributivni gubici smanjuju namjenskim investicijama u rekonstrukciju distributivne mreže, sa akcentom na izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, kao i stalnim mjerama na kontroli i suzbijanju neovlaštene potrošnje.

“Elektrokrajina” je u prvih devet mjeseci ove godine realizovala investicije u iznosu od 12,1 miliona KM, prvenstveno u izgradnju i sanaciju 193 kilometra distributivne mreže i 70 trafostanica.

Kada je riječ o borbi protiv neovlaštene potrošnje električne energije, preduzeće je zaključno sa krajem septembra otkrilo 298 takvih slučajeva sa ukupno obračunatom potrošnjom u vrijednosti od 470.666 KM.

“Odlučna borba protiv neovlaštene potrošnje i u narednom periodu ostaje jedan od najvažnijih zadataka”, naveli su iz “Elektrokrajine”.

Iz ove firme su podsjetili da se krađa električne energije prema novom Krivičnom zakoniku Srpske tretira kao krivično djelo sa zaprijećenim novčanim i zatvorskim kaznama za počinioce.

(Agencije)