Prihodi “Elektrokrajine” u prvih devet mjeseci 170 miliona KM

elektrokrajina

Zavisno preduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo ukupne prihode od 170 miliona KM, što je za 3,2 odsto više u odnosu na isti period lani.

Istovremeno, neto dobit ovog preduzeća porasla je na 3,37 miliona KM ili za 78,5 odsto, saopšteno je iz “Elektrokrajine”.

Direktor ove firme Seka Kuzmanović naglasila je da je naplata električne energije u obračunskom periodu uvećana za 3,4 procentna poena, odnosno na 109,3 odsto, uključujući naplatu potraživanja po osnovu sklopljenih ugovora o reprogramu i nagodbi posredstvom medijacije.

“Dosljedno provodimo sve mjere i mehanizme za efikasniju naplatu, što daje pozitivne rezultate. Posebno vodimo računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca sa kojima je u prethodnom periodu zaključivano sudsko ili vansudsko poravnanje, jer smatramo nedopustivim da ti kupci ponovo ulaze u dug”, istakla je Kuzmanovićeva.

Ona je ukazala i na uspješnu realizaciju mjera koje dovode do konstantnog višegodišnjeg pada distributivnih gubitaka.

“Oni su smanjeni za dodatna 0,3 procentna poena, odnosno na 12,7 odsto, što je najniži devetomjesečni nivo u posljednjih nekoliko decenija”, rekla je Kuzmanovićeva.

Ona je dodala da se distributivni gubici smanjuju namjenskim investicijama u rekonstrukciju distributivne mreže, sa akcentom na izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, kao i stalnim mjerama na kontroli i suzbijanju neovlaštene potrošnje.

“Elektrokrajina” je u prvih devet mjeseci ove godine realizovala investicije u iznosu od 12,1 miliona KM, prvenstveno u izgradnju i sanaciju 193 kilometra distributivne mreže i 70 trafostanica.

Kada je riječ o borbi protiv neovlaštene potrošnje električne energije, preduzeće je zaključno sa krajem septembra otkrilo 298 takvih slučajeva sa ukupno obračunatom potrošnjom u vrijednosti od 470.666 KM.

“Odlučna borba protiv neovlaštene potrošnje i u narednom periodu ostaje jedan od najvažnijih zadataka”, naveli su iz “Elektrokrajine”.

Iz ove firme su podsjetili da se krađa električne energije prema novom Krivičnom zakoniku Srpske tretira kao krivično djelo sa zaprijećenim novčanim i zatvorskim kaznama za počinioce.

(Agencije)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo