Politika 16.02.2017.

Prihvaćene ostavke pravobranilaca

ČITANJE: 4 minute

Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS prihvatila je juče ostavke glavnog pravobranioca Srpske Danijele Novaković i njenog zamjenika u Banjaluci Mirka Stojčinovića.

Novakovićeva i Stojčinović su uputili zahtjev za razrješenje Narodnoj skupštini, koja bira i razrješava pravobranioca i njegove zamjenike. Narodna skupština treba da se izjasni o tome na kraju sjednice, koja je juče trajala.

Ostavka Novakovićeve, koja je za glavnog republičkog pravobranioca izabrana polovinom 2015, dolazi nakon burne rasprave u Narodnoj skupštini sredinom decembra prošle godine kada je iznijela zamjerke na rad Stojčinovića. Tada je objelodanila da joj je uputio prijetnje zbog njenog insistiranja da bude ispoštovana zakonska procedura u slučaju koji se odnosi na 30 dunuma zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci, odnosno da se postupa u skladu sa zahtjevom Gradske uprave Banjaluka i štiti interes gradske imovine. Ona je podnijela i inicijativu za njegovo razrješenje.

Zamjerke na rad Stojčinovića imao je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je nedavno u pismu upućenom ministru pravde RS Antonu Kasipoviću naveo da je nanio veliku štetu gradu. Radojičić je naveo sporove u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole i nekretninama u naseljima Lazarevo, Drakulić i Derviši.

– Svi pobrojani predmeti imaju za posljedicu imovinsku štetu za grad. Iz postupanja banjalučkog Pravobranilaštva stiče se utisak da taj organ nije opredijeljen da štiti interese grada na zakonit način – naveo je Radojičić u pismu.

Radojičić je juče izrazio nadu da će novi šef banjalučkog Pravobranilaštva mnogo bolje i efikasnije zastupati grad u brojnim sporovima nego što je to činio Stojčinović.

– Nas pravobranilac ne interesuje po imenu i prezimenu, nego samo da radi efikasno i da štiti gradsku imovinu – rekao je Radojičić.

Kasipović je juče ponovio nedavni stav da su u Pravobranilaštvu RS neophodne kadrovske promjene i da je potrebno donošenje novog zakona o Pravobranilaštvu kako bi na osnovu uočenih nedostataka i sugestija bio unaprijeđen rad te institucije. Istakao je da Narodna skupština nije usvojila izvještaj o radu ove institucije za 2015. godinu.

– Očigledno je da postoje mimoilaženja Novakovićeve i Stojčinovića. Zbog situacije i nesporazuma u Pravobranilaštvu u dva navrata sam inicirao sastanke stručnog kolegijuma pravobranilaca s ciljem prevazilaženja teškoća. Prvi sastanak bio je u jesen prošle godine, a drugi nakon što Narodna skupština nije usvojila izvještaj o radu te institucije za 2015. godinu. Rasprava u Skupštini je tada otišla u krajnost pa nije prepoznat niz odličnih poteza u Pravobranilaštvu i zbog toga mi je žao – rekao je Kasipović.

On je istakao da gradonačelnici i načelnici opština moraju odgovarati za imovinu koju štite i imati instrumente za njenu zaštitu, te najavio da će se novi zakon o Pravobranilaštvu u parlamentarnoj proceduri naći u prvoj polovini godine.

Novakovićeva nije odgovarala na telefonske pozive, a Stojčinović kaže da je još zamjenik pravobranioca, da poštuje zakon i stav kolegijuma da do daljeg ne daju informacije za javnost. Odgovarajući na pitanje da li je prijetio Novakovićevoj, Stojčinović kaže da će to ići sudskim putem.

– Poslanik NDP-a Dragan Čavić ima poslaničko pravo na to, a protiv Novakovićeve i medija koji je to objavio već su podignute tužbe za klevetu – kaže Stojčinović.

Čavić kaže da je o problemima u vezi sa gradskom imovinom govorio odavno, ali da su stvari pomjerene sa mrtve tačke tek kada je na to upozorio Radojičić. Rekao je da neće podržati smjenu Novakovićeve dodavši da je ona završila u bolnici nakon prijetnji koje joj je uputio Stojčinović, istakavši da bi on trebalo da odgovara krivično, a ne da bude razriješen.

Pravobranilaštvo RS krajem prošle godine raspisalo je konkurs za mjesto pomoćnika pravobranioca u sjedištu zamjenika Banjaluka, ali je 26. januara konkurs poništen.

Ocjena
Anton Kasipović je ocijenio da Pravobranilaštvo RS ima dobre rezultate.

– Iako nije moja nadležnost da ocjenjujem uspješnost rada, Pravobranilaštvo je imalo dosta dobrih rezultata. U novom zakonu potrebno je jasnije propisati njegove nadležnosti i odnos sa pravnim licima čiju imovinu štiti – rekao je Kasipović.

(glassrpske.com)