Vijesti 06.09.2018.

PRIHVAĆENE PRIMJEDBE Plan centra grada ponovo na javnoj raspravi

ČITANJE: 4 minute

Skupština grada Banje Luke usvojila je juče Nacrt regulacionog plana centralnog područja grada, iz kojeg bi trebalo da proistekne novi izgled gradske jezgre, i ponovo ga uputila u javnu raspravu, nakon što su u prethodnoj raspravi pristigle brojne primjedbe građana.

U pauzi jučerašnje sjednice, gradonačelnik Igor Radojičić precizirao je da su mnoge primjedbe, koje su se mogle čuti tokom prethodne javne rasprave, prihvaćene i unesene u novi izgled nacrta regulacionog plana.

– Pošto će i ovaj nacrt u javnu raspravu, očekujem da u međuvremenu dobijemo još kvalitetnih rješenja. Što se tiče konkretnih promjena u odnosu na prethodni dokument, ovim nacrtom predviđeno je, između ostalog, da se planirani kružni tok na Bulevaru Cara Dušana „vraća“ na sadašnju lokaciju umjesto velikog obuhvata koji bi išao oko cijelog zelenog ostrva ispod Ferhadije, a predviđa se i dogradnja Tehničke škole čime bismo stvorili uslove za smještaj Građevinske škole koja je sada podstanar i nema trajno riješeno pitanje smještaja. Pored toga, nekoliko lokacija, na kojima su bile planirane višespratnice, predviđeni su da budu „zone“, odnosno nismo išli na preciziranje spratnosti već na koeficijent izgrađenosti. Te izmjene odnose na lokacije kod Tehničke škole, preko puta Narodne skupštine RS i na „Kastelovom ćošku“ – objasnio je Radojičić.

On je dodao da su, novim nacrtom, neke lokacije u centru grada ponovo planirane kao zelene površine, kao što su, na primjer lokacija kod spomenika banu Milosavljeviću, parkića između Narodnog pozorišta i Banskog dvora, kao i lokacija tzv. Građiša (nadzmeni dio sadašnjeg atomskog skloništa, lociranog iza zgrade UIO) koji je, za razliku od prvobitnog nacrta, ucrtan kao zelena površina što bi se postiglo ozelenjavanjem te površine, odnosno izgradnjom tzv. zelenog krova.

– Istovremeno, nekoliko lokacija u centralnom području ili zona je predviđeno za provođenje konkursa, na kojem će biti izbrano najbolje idejno rješenje tih površina. To je planirano za prostor od Hrama Hrista Spasitelja do predviđenog spomenika borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, zatim prostor od Banskog dvora do Narodnog pozorišta RS i lokacija stare autobuske stanice – naveo je Radojičić. On je, ujedno, najavio da će da je u pripremi prvi međunarodni arhitektonski konkurs u Banjoj Luci nakon dugo vremena, koji se odnosi na rješenje za multifunkcionalnu kongresno – konferencijsku dvoranu u Ulici olimpijskih pobjednika.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se bi kompletna procedura oko usvajanja regulacionog plana za centralno gradsko područje trebalo da bude usvojena do kraja ove godine.

Istovremeno, gradska skupština juče je usvojila i konsolidovani izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za prvih šest mjeseci, po kojem je ostvareno 12 miliona KM budžetskog suficita. Gradonačelnik Radojičić ocijenio je da je to dobar pokazatelj, te izrazio uvjerenje da će i konačni bilans na kraju godine biti pozitivan.

– Logično je da je ostvaren suficit jer su prihodi bili u skladu sa očekivanjima, a rashodi još uvijek nisu dostigli projekte koji su započeti. Brojni projekti za koje je planirano oko 30 miliona KM su tek u početnoj fazi, a vidljiv je i trend rasta prihoda i da imamo povećanu naplatu poreza na nepokretnosti – naveo je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, izjavio je da  je najvažnija stabilizacija budžeta i da suficit od 12 miliona KM ostvaren zbog neutrošenih sredstava iz prethodne godine, ali i emisije obveznica.

-Važno je i da započeti projekti imaju dobru dinamiku relaizacije i da ćemo ih u zadatom roku završiti. Smanjili smo procenat kreditnog zaduženja kroz prošlogodišnje refinansiranje i sada stepen zaduženosti Grada iznosi 10,5 odsto što je mnogo bolje od zatečenih 18 odsto– naglasio je Talić.

Po prvi put koncept socijalnog stanovanja

Gradski parlament juče je, između ostalog, usvojio i odluku o kriterijumima za ostvarivanje prava na subvecionisanje stanarina.

– Prvi put imamo odluku o subvencionisanju socijalnog stanovanja što predstavlja novi projekat u gradu. U toku je gradnja 48 stambenih jedinica u Kuljanima za lica u stanju socijalne potrebe. To je veliki projekat koji Grad realizuje zajedno sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica RS.  Riječ je o tome da lice u stanju socijalne potrebe mogu dobiti stan na korištenje pod povoljnijim uslovima, odnosno biće im subvencinisan dio stanarine ili cijela stanarina zavisno od kategorije – pojasnio je Radojičić.