Region 20.01.2022.

PRIHVATANJE VIRUSA: Evropa razmatra novu strategiju prema covidu

ČITANJE: 6 minuta

Kad je proglašena pandemija koronavirusa, Španjolcima je naređeno da ostanu kod kuće više od tri mjeseca. Tjednima nisu smjeli izaći iz domova, čak ni zbog rekreacije. Djeci je zabranjen pristup igralištima, a gospodarstvo je praktički stalo.

No dužnosnici su drakonskim mjerama pripisali zasluge za sprječavanje potpunog kolapsa zdravstvenog sustava. Životi su spašeni, tvrdilo se tada. Danas, gotovo dvije godine kasnije, Španjolska se priprema usvojiti drugačiji pristup covidu-19, piše Index.hr.

Ideja je napuštanje kriznog načina funkcioniranja

Uz jednu od najvećih europskih stopa cijepljenja i ekonomiju koja je najviše pogođena pandemijom, španjolska vlada postavlja temelje za tretiranje sljedećeg porasta zaraze ne više kao izvanrednu situaciju, već kao bolest koja će se zadržati u populaciji. Slični koraci razmatraju se u susjednom Portugalu i Velikoj Britaniji, koja od sljedećeg tjedna ukida većinu restrikcija, prenosi Associated Press.

Ideja je prijeći s kriznog načina funkcioniranja na kontrolni način, pristupajući virusu na isti način na koji se zemlje nose s gripom ili ospicama. To znači prihvaćanje da će doći do infekcija i pružanje dodatne skrbi za rizične osobe i pacijente s komplikacijama.

Španjolski premijer lijevog centra Pedro Sánchez želi da Europska unija razmotri slične promjene sada kada je nalet omikronske varijante pokazao da bolest postaje manje smrtonosna. “Ono što želimo reći je da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci i godina morati razmišljati, bez oklijevanja i prema onome što nam znanost govori, kako upravljati pandemijom s različitim parametrima”, rekao je Sánchez u ponedjeljak.

Sánchez je rekao da se promjene ne bi trebale dogoditi prije nego što omikronski val završi, ali dužnosnici sada moraju početi oblikovati svijet nakon pandemije: “Izvršavamo svoju domaću zadaću, predviđamo scenarije.”

WHO: Prerano je za razmišljanje o tome

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da je prerano razmišljati o bilo kakvom trenutačnom pomaku. Organizacija nema jasno definirane kriterije za označavanje covida-19 endemskom bolešću, ali su njezini stručnjaci ranije rekli da će se to dogoditi kada virus bude predvidljiviji i ne bude trajnih epidemija.

“To je donekle subjektivna prosudba jer se ne radi samo o broju zaraženih. Riječ je o ozbiljnosti i posljedicama”, rekao je dr. Michael Ryan, šef WHO-a za hitne situacije.

Fauci: Covid se ne može smatrati endemskim sve dok remeti društvo

Govoreći na panelu Svjetskog ekonomskog foruma u ponedjeljak, dr. Anthony Fauci, glavni američki epidemiolog, rekao je da se covid-19 ne može smatrati endemskim dok ne padne na razinu na kojoj ne remeti društvo.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetovao je zemljama da prijeđu na rutinsko postupanje s covidom-19 nakon što akutna faza pandemije završi. Agencija je u priopćenju napisala da će i više država Europske unije uz Španjolsku usvojiti dugoročniji i održiviji pristup kontroli zaraze.

 “Smrti od covida bit će neizbježne, moramo se pomiriti s tim”

Nešto više od 80 posto stanovništva Španjolske primilo je dvije doze cjepiva, a vlasti su usredotočene na jačanje imuniteta odraslih booster dozama. Imunitet stečen cjepivom, zajedno s raširenom infekcijom, nudi priliku da se napori za prevenciju, testiranje i praćenje bolesti koncentriraju na umjereno do visokorizične skupine, smatra dr. Salvador Tranche, čelnik Španjolskog društva obiteljske i javne medicine, koji predvodi inicijativu za novim endemskim odgovorom.

“Covid-19 mora se liječiti kao i ostale bolesti”, rekao je Tranche za Associated Press, dodajući da bi “normalizirana” pažnja zdravstvenih djelatnika pomogla u smanjenju kašnjenja u liječenju problema koji nisu povezani s koronavirusom.

“Javnost se također treba pomiriti s idejom da će neki smrtni slučajevi od covida-19 biti neizbježni. Ne možemo u šestom valu učiniti ono što smo radili u prvom, model se mora promijeniti ako želimo postići drugačije rezultate”, rekao je Tranche.

Španjolsko ministarstvo zdravstva smatra da je prerano dijeliti nacrte koje su izradili njegovi stručnjaci i savjetnici, ali potvrđuje kako je jedan od prijedloga da se slijedi postojeći model “stražarskog nadzora”, koji se trenutno koristi u EU za praćenje gripe. Španjolski mediji su ovu strategiju nazvali “gripizacijom” covida-19 iako dužnosnici kažu da će se sustavi praćenja gripe morati značajno prilagoditi koronavirusu.

Tko si to može priuštiti? Samo bogatije zemlje

Zasad je rasprava o prelasku na endemski pristup ograničena na bogate nacije koje si mogu priuštiti da govore o najgorem dijelu pandemije u prošlom vremenu. Njihovom pristupu cjepivima i robusnim sustavima javnog zdravstva zavidi svijet u razvoju. Također nije jasno kako će endemska strategija koegzistirati s pristupom “nultog covida” koji su usvojile Kina i druge azijske zemlje i kako bi to utjecalo na međunarodna putovanja.

Mnoge zemlje koje su preplavljene rekordnim brojem slučajeva omikrona već odustaju od masovnog testiranja i skraćuju vrijeme karantene, posebno za zaposlenike koji ne pokazuju ništa više od simptoma prehlade. Od početka godine nastava u španjolskim školama prestaje samo ako dođe do većih epidemija, a ne s prvim prijavljenim slučajem kao nekada.

Predsjednik Portugala: Prešli smo u endemsku fazu

U Portugalu, koji ima jednu od najvećih svjetskih stopa cijepljenja, predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa izjavio je u novogodišnjem govoru da je zemlja prešla u endemsku fazu. No rasprava o specifičnim mjerama je zamrla jer se širenje uskoro ubrzalo na rekordne razine. U utorak je Portugal izvijestio o gotovo 44.000 novih slučajeva u 24 sata. Međutim, prijem u bolnice i smrtni slučajevi u cijepljenom svijetu proporcionalno su mnogo niži nego u prethodnim valovima.

U Velikoj Britaniji nošenje maski na javnim mjestima i covid-potvrde bit će ukinuti 26. siječnja, objavio je jučer premijer Boris Johnson, rekavši da je posljednji val dosegnuo vrhunac na nacionalnoj razini.

Zahtjev da se zaražene osobe izoliraju punih pet dana ostaje na snazi, ali Johnson je rekao da će nastojati ukinuti i to u sljedećim tjednima ako se podaci o virusu nastave poboljšavati. Službena statistika smatra da 95 posto britanske populacije ima antitijela protiv covida-19, bilo zbog dosadašnje infekcije bilo zbog cijepljenja.

“Kako covid postaje endemski, morat ćemo zamijeniti zakonske zahtjeve savjetima i smjernicama, pozivajući ljude s virusom da budu oprezni i obzirni prema drugima”, rekao je Johnson.

Slabije cijepljene zemlje odbacuju ideju

Za neke druge europske vlade ideja o normalizaciji covida-19 u suprotnosti je s njihovim nastojanjima da potaknu cijepljenje među nevoljnim skupinama. U Njemačkoj, gdje je manje od 73 posto stanovništva primilo dvije doze cjepiva, a stopa zaraze gotovo svakodnevno bilježi nove rekorde, usporedbe sa Španjolskom ili bilo kojom drugom zemljom se odbacuju.

“Još uvijek imamo previše necijepljenih, osobito među našim starijim građanima”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik njemačkog Ministarstva zdravstva Andreas Deffner.

Italija proširuje obavezu cijepljenja na sve građane starije od 50 godina i izriče kazne do 1500 eura za necijepljene osobe koje se pojave na poslu. Talijani također moraju biti potpuno cijepljeni za pristup javnom prijevozu, avionima, teretanama, hotelima i sajmovima, zaključuje Associated Press.

(A.M.)