Svijet 12.02.2021.

PRIHVATIO MANDAT: Mario Dragi novi italijanski premijer, predstavio vladu

ČITANJE: 1 minuta

Mario Draghi, bivši guverner Europske središnje banke, prihvatio je dužnost premijera Italije i predstavio novu vladu političara i tehnokrata koja bi trebala izvući Italiju iz političke krize usred pandemije.

Glasnogovornik predsjedničke palače objavio je u petak navečer da je Draghi prihvatio dužnost u Quirinalu na sastanku s predsjednikom Republike Sergiom Mattarellom koji ga je imenovao mandatarom 3. veljače pošto je Giuseppe Conte 26. siječnja morao dati ostavku nakon raspada njegove koalicijske vlade.

Poznat kao “Super Mario” zbog svoje uloge u dužničkoj krizi eurozone 2012., Draghi bi trebao prisegnuti u subotu, a početkom idućeg tjedna zatražiti u parlamentu glasanje o povjerenju.

Neke ključne dužnosti povjerene tehnokratima

Draghi je vodio sveobuhvatne razgovore s političkim strankama zastupljenim u parlamentu koji su mu omogućili da formira šaroliku vladu u kojoj su članovi Demokratske stranke (PD, lijevi centar), ali i krajnje desne Lige Mattea Salvinija i desne Forza Italije Silvija Berlusconija.

U četvrtak je u posljednjem trenutku i Pokret 5 zvjezdica (M5S), antisistemski sve do dolaska na vlast, dao svoj pristanak i tako srušio posljednju zapreku koja je stajala pred vladom nacionalnog jedinstva.

Tako Luigi Di Maio, lider Pokreta 5 zvijezda, ostaje na dužnosti ministra vanjskih poslova.

Ključnu dužnost ministra gospodarstva i financija preuzima Daniele Franco, sadašnji viceguverner Banke Italije i bivši savjetnik Europske komisije, prenosi Reuters.

Giancarlo Giorgetti, jedan od vođa Lige, bit će ministar industrije, a Andrea Orlando iz Demokratske stranke (lijevi centar) bit će ministar rada.

Neke ključne dužnosti povjerene su tehnokratima, pa je osim Franca imenovan i nestranački stručnjak IT-a, fizičar Roberto Cingolani na čelo resora zelene tranzicije, piše Reuters.

(SB)

Oznake: Mario Dragi