Region 31.01.2021.

“NIŠTA NIJE SLUTILO NA TRAGEDIJU” Prijatelj četvorostrukog ubice u šoku nakon zločina koji je potresao Šibenik i Vodice

ČITANJE: 4 minute

Ja još uvijek ne mogu vjerovati da je moj Branko to učinio. Sve znam i sve sam pročitao ali u tolikom sam šoku da bih i sad stavio ruku u vatru da on nije ubica – ispričao je drhtavim glasom Zlatko Kumpf, bliski prijatelj Branka Kolopera, čovjeka koji je u subotu poslijepodne u Vodicama rafalnom paljbom iz automatske puške likvidirao jednog od moćnijih šibenskih preduzetnika Tedija Slamića.

Nešto kasnije u Ražinama na ulazu u Šibenik likvidirao je stečajnu upravnicu i HDZ-ovu gradsku vijećnicu Radojku Danek, njezinog supruga i preduzetnika Tonija Šparadu.

Nerazjašnjeni poslovni odnosi

Kasnije naveče u Vodicama je pokraj automobila pronađeno beživotno Koloperovo tijelo.

Sumnja se da je presudio sam sebi. Porodica je shrvana i ne želi ni sa kim ostvarivati kontakt već su se pobrinuli za Koloperovu staru majku na selu koju su pokušali izolovati od medija i vijesti kako šok ne bi bio presudan za nju. Ukratko, riječ je o nerazjašnjenim poslovnim odnosima, propalim firmama i dugovima.

Navodno se Koloper nije mirio s činjenicom da stečajna upravnica imovinu njegove propale firme daje u bescjenje kako bi se namirio dug prema Tediju Slamiću. No, nakon završene kriminalističke istrage svakako bi trebalo biti poznato više detalja. Kumpf je bio jedan od Koloperovih najbližih prijatelja, bili su toliko dobri toliko da ga je Koloper prihvatio kao člana porodice.

– Ja sam kao mladi dečko počeo raditi u jednoj Koloperovoj pekari. Taj čovjek mi je u životu sve omogućio. Bezbroj puta mi je pomagao i stajao na dispoziciji kao čovjek koji je uvijek mogao udijeliti koristan i iskren savjet. No, nije bio tu samo za mene. Vjerujte mi da danas ne možete pronaći ijednog njegovog bivšeg radnika koji će kazati nešto loše o njemu. Ok, tvrtka je propala, ljudi su ostali bez posla, ali to je viša sila. Koloper se do zadnjeg borio da niko nije gladan, žedan i da svima plata stiže na vrijeme – nastavlja za Večernji list priču Kumpf koji je trenutno zaposlen u šibenskom gradskom pogrebnom preduzeću Čempresi pa mu je tim više ova situacija više neugodna budući da je uključen u posthumnu proceduru svog bivšeg poslodavca i prijatelja.

Ponašao se normalno i pristojno kao i uvijek

Posljednji je put, kaže, Kolopera vidio prije nešto manje od mjesec dana.

– Bili smo kod njega kući. Ničim, baš ničim u svome ponašanju nije odavao slabost, gnjev ili ljutnju. Njegova vrata su uvijek bila otvorena, a sto pun hrane, pića i ljudi. Ponašao se normalno i pristojno kao i uvijek. Znao sam za njegove probleme oko propale firme. On je naprosto smatrao da njegove mašine i hala vrijede više od procijenjenog te da ga politika u dogovoru s konkurencijom želi pregaziti i njegovu imovinu staviti na bubanj. Nije se mirio s time, ali nije ni pokazivao ikakva iracionalna ponašanja. Držao je do toga kao do klasičnog financijskog problema koji ima većina Hrvata, no niko nije očekivao da bi se odlučio na likvidaciju iz automatske puške – dodaje Kumpf.

Branko Koloper iza sebe ostavlja ženu, dva sina te staru majku koja prebiva u selu nadomak Šibenika.

– Još se nisam čuo s njegovim sinovima. Naprosto nemam srca nazvati. Znam kroz što sada prolaze. Pozivi su im najmanje potrebni, a tu je i stres i nervoza jer su svjesni da im je otac nepromišljenim činom na jedan način ostavio trajni pečat. Užas, tragedija, ne znam šta bih rekao – govori Kumpf.

On  dodaje  kako Koloper nije samo pomagao svojim radnicima već se istakao i humanitarnim radom kroz crkvena udruženja, donacije te je baš svakom Šibenčaninu stajao na dispoziciji od malih stvari poput posuđivanja  kombija za prevoz tereta do financijske pomoći.

– Najgore u svemu je to što Koloper nije bio gladan ni žedan. U Šibeniku je izgradio apartmane, imao je nezavisne sinove koji su pošteno radili. Dakle, bio je osiguran i mogao je bezbrižno uživati u zlatnim godinama, ali očito su ponos i prkos bili jači. Čovjeku se samo zamračilo. Nitko ne može znati šta mu je bilo u glavi – kaže Kumpf.

On nije htio komentarisati odnose u kojima je Koloper bio s ubijenima, prenosi Srpskainfo.

– Ne želim o tome. Prošetajte kroz Šibenik i raspitajte se. Odmah će vam sve biti jasno – rekao je na kraju.

(A.M.)