Vijesti 23.02.2016.

Prijava protiv Gligorića zbog zloupotrebe položaja

ČITANJE: 3 minute
tihomir gligoric
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove podnijela je Specijalnom tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske 10 krivičnih prijava protiv bivšeg direktora ove uprave Tihomira Gligorića i drugih lica zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja, čime je Srpska oštećena za 19 miliona KM.

U saopštenju, koje je potpisao direktor Uprave Miloš Komljenović, navodi se da se među tim prijavama šest prijava odnosi i na sadašnjeg vlasnika privrednog društva “Geoinženjering” iz Banjaluke Todora Panića i drugih lica.

U Upravi navode da je, nakon dvogodišnje revizije poslova izvršenih u periodu mandata Tihomira Gligorića kao direktora, radna grupa podnijela izvještaj stručnom kolegijumu Uprave o postojanju osnova sumnje da je Gligorić počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja u privredi i nesavjestan rad.

Tim djelima omogućio je sticanje protivpravne imovinske koristi drugom pravnom licu, “Geoinženjeringu”, odnosno njegovom vlasniku Todoru Paniću, bivšem pomoćniku direktora Uprave i kumu Tihomira Gligorića.

Todor Panić zloupotrijebio je ovlaštenje kao odgovorno lice u ovoj firmi i davao lažne činjenice o izvršenim radovima kako bi sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Radovi koje je firma izvršila nisu urađeni u skladu sa zakonskim propisima i neupotrebljivi su u postupku osnivanja katastra nepokretnosti, u svrhu kojeg su i vršeni, a Gligorić je dao naloge da radovi, za koje je znao da nisu validni, budu primljeni i da se službeno koriste bez prethodnog objavljivanja u službenom glasilu.

Isto tako, kršeći Zakon o javnim nabavkama, Gligorić je bez provođenja zakonskih procedura za izbor najpovoljnijeg izvođača, “Geoinženjeringu” omogućio da izvrši radove višemilionske vrijednosti, za koje ista firma potražuje naplatu od Uprave, a bez zaključenih ugovora.

Takođe, dodaje se u saopštenju, osnov sumnje postoji i za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u slučaju kada je Gligorić, iako je nadležni organ poništio odluku o izboru “Geoinženjeringa” kao najpovoljnijeg izvođača po raspisanom tenderu, sa istom firmom zaključio dva ugovora i time oštetio Upravu i omogućio protivpravno sticanje višemilionske imovinske koristi Paniću.

Radna grupa je utvrdila i činjenicu da je Gligorić, suprotno zakonskim propisima, zaključio ugovor za dopunski premjer Han Pijeska, bez zakonskog osnova primio novčane uplate opštine Han Pijesak i preduzeća “Šume Srpske”, koje je prebacio na račun “Geoinženjeringa”.

Tim naknadnim ugovorom omogućio je “Geoinženjeringu” da, pored nezakonite uplate po dopunskom ugovoru, produži i rok za izvršenje radova po osnovnom ugovoru za tri godine, bez naplate zakonske zatezne kamate za kašnjenje.

Postoje osnovi sumnje da je Gligorić zloupotrijebio službeni položaj prilikom kupovine poslovnih prostora u Ribniku i Doboju, i time oštetio Upravu i omogućio protivpravno sticanje imovinske koristi drugim licima, navodi se u saopštenju.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je, nakon analize radnji za koje podnosi prijave, utvrdila da postoje osnovi sumnje da je njima nanesena materijalna šteta Srpskoj i građanima, odnosno da je omogućeno nezakonito sticanje imovinske koristi od oko 19 miliona KM, navodi se u saopštenju.

(Agencije)