Vijesti 22.05.2020.

PRIJAVE IZ CIJELOG SVIJETA: 110 arhitekata u trci za novu kongresnu dvoranu

ČITANJE: 2 minute

Čak 110 arhitekata iz cijelog svijeta u trci je za izradu idejnog rješenja kongresno – konferecijskog centra u Banjoj Luci, što je najveći odziv na neki arhitektonski konkurs u novijoj istoriji našeg grada. Nakon što je noćas, tačno u ponoć, istekao rok za dostavu idejnih rješenja buduće dvorane u gradu, danas je konstatovano da je na konkurs pristiglo ukupno 110 predloženih rješenja.

U posljednjih godinu dana, Grad Banja Luka raspisao je tri velika međunarodna konkursa, i to izradu budućih rješenja mosta u Docu, urbanističkog rješenja buduće centralne zone i kongresno-konferencijske dvorane. Međutim, interes za izradu izgleda buduće dvorane prpouveo je do sada nezabilježen interes arhitekata sa svih kontinenata, jer je, primjera radi, na ovaj konkurs pristiglo tri puta više ponuda u odnosu na konkurs za budući most u Docu.

Gradonačelnik Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo zbog masovnog odziva na ovaj konkurs, ističući da se radi o svjesvrnom rekordu.

-Raduje nas velika zainteresovanost domaćih i inostranih arhitekata koji su Banju Luku već prepoznali kao grad koji se razvija. S druge strane možemo reći da je naš grad, sa dosadašnjim međunarodnim konkursima, u ovom smislu stekao i zavidnu reputaciju i na svjetskoj mapi. Veliki posao je pred komisijom i izvjestiocima, a nadamo se da bi komisija za izbor najboljeg rješenja, u punom sastavu, mogla da zasijeda u drugoj polovini juna, naravno, ukoliko se do tada normalizuje epidemiološka situacija – rekao je Radojičić.

Najbolje rješenje biće nagrađeno sa 30.000 evra.

Međunarodni konkurs raspisan je u decembru prošle godine, u nastojanju da se dobiju najbolje ideje za izgled i funkcije jednog od budućih simbola grada na Vrbasu. Buduća dvorana biće locirana na atraktivnoj lokaciji, uz teniske terene „Mladosti“ kod Parka Mladen Stojanović, odnosno između Gradskog stadiona i tržnog centra „Delta planet“. Ovaj objekat planiran je kao multifunkcionalni centar koji treba da objedini više sadržaja i Banjoj Luci konačno podari dvoranu koja bi imala optimalne kapacitete za održavanje velikih kongresa i konferencija.