Biznis 29.03.2017.

Prijavite se na takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju RS!

ČITANJE: 3 minute

Ministarstvo nauke i tehnologije jedanaestu godinu za redom organizuje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, a inovatorski timovi mogu da se prijave do 20. aprila 2017. godine.

Upravo to takmičenje danas je promovisano u Banjaluci kako bi se privukao što veći broj mladih koji će biti u prilici da osvoje vrijedne nagrade i učestvuju na treninzima na kojima će naučiti kako da svoju ideju komercijalizuju.

Pomoćnik ministra nauke i tehnologije Republike Srpske Biljana Vojvodić rekla je da ovo takmičenje ima veliki značaj u promovisanju preduzetničke klime u Republici Srpskoj.

“Prošle godine sa 45 prijavljenih timova, imali smo rekordan broj prijavljenih inovacija, kao i polufinale organizovano u Beogradu”, podsjetila je Vojvodićeva.

Vojvodićeva je navela da je fond za nagrade na ovome takmičenju izdvojio 35.000 KM, kao i prošle godine, kada su, osim redovnog nagradnog fonda, dodijeljene i specijalne nagrade za najuspješniji studentski i srednjoškolski tim.

Timovi se sa idejama mogu prijaviti do 20. aprila, nakon čega slijede recenzije, a u međuvremenu će biti organizovani treninzi za inovatore o tome kako da svoju ideju komercijalizuju.

“Osvajanje nagrade na ovom takmičenju nije završetak, nego tek početak aktivnosti tima kako bi inovacija našla svoje mjesto na tržištu”, rekla je Vojvodićeva.

Ona je navela da je ovo takmičenje zanimljivo za sve generacije – prošle godine učestvovali su inovatori u dobi između 18 i 82 godine iz svih krajeva Srpske, sa inovacijama iz raznih oblasti.

Predsjednik Udruženja inovatora Banjaluka Ana Lojić istakla je da je cilj animirati članove Udruženja da i dalje aktivno učestvuju na ovom takmičenju, na kojem se mogu osvojiti veoma vrijedne nagrade.

“Potrebno je imati kvalitetnu inovaciju, te timski doći do njene realizacije kako bi rezulati bili vidljivi”, rekla je Lojićeva.

Zadatak Udruženja je i da okupi tim i pomogne inovatorima kako bi njihova prezentacija bila što kvalitetnija, kao i da svoju ideju komercijalizuju.

Takmičenje se odvija u više krugova od kojih je prvi krug eliminacioni gdje se osim originalnosti velika pažnja posvećuje realnoj mogućnosti tržišne verifikacije.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju rezultat je saradnje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske na osnovu Memoranduma o saradnji dva ministarstva i Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.

Ministarstvo nauke i tehnologije će u osam gradova Srpske organizovati promociju Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, u cilju animiranja što većeg broja inovatora i onih koji žele da se bave inovacijama.

Cilj je prijava što većeg broja timova koji će predstaviti svoje ideje. Šansu za nastup u finalu dobiće najkvalitetniji timovi.

Pogledajte raspored promocija takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju po gradovima u Republici Srpskoj:

BANJALUKA:
Inovacioni centar Banjaluka, Ulica Dr Mladena Stojanovića br.4, srijeda 29.03.2017. godine u 12 časova

DOBOJ:
Saobraćajni fakultet, Ulica Vojvode Mišaća br.52, ponedjeljak 03.04.2017. godine u 11 časova

PRIJEDOR:
Elektortehnička škola, Ulica Nikole Pašića br.4, utorak 04.04.2017. godine u 10 časova

GRADIŠKA:
Srednja tehnička škola, Ulica Kosovke djevojke br. 18, utorak 04.04.2017. godine u 13 časova

BIJELJINA:
Fakultet poslovne ekonomije Univerzitet Istočno Sarajevo, Ulica Semberskih ratara b.b., srijeda 05.04. 2017. godine u 11 časova

ZVORNIK:
Tehnološki fakultet, Karakaj b.b., srijeda 05.04.2017. godine u 14 časova

ISTOČNO SARAJEVO:
Elektrotehnički (Mašinski) fakultet, Ulica Vuka Karadžića br. 30, četvrtak 06.04.2017. godine u 11 časova

TREBINJE:
Fakultet za proizvodnju i menadžment, Vojvode Stepe Stepanovića , petak 07.07.2017. godine u 11 časova.

(ATV)