Sport 08.12.2015.

Prije 24 godine – Crvena zvezda prvak svijeta

ČITANJE: 1 minuta
crvena zvezda

Na današnji dan, prije tačno 24 godina Crvena zvezda postala je najbolji fudbalski klub na svijetu.

Tadašnji šampion Evrope savladao je 8. decembra 1991. godine čileanskog velikana Kolo Kolo u Tokiju 3:0 i postao osvajač Interkontinetalnog Kupa.

Najuspješnija generacija u istoriji najtrofejnijeg srpskog kluba nije imala većih problema protiv osvajača Kopa Libertadoresa, iako je od 43. minuta igrala sa igračem manje, pošto je isključen kapiten Dejan Savićević.

Zvezda je povela u 21. minutu preko Vladimira Jugovića, poslije asistencije upravo Savićevića, da bi isti igrač duplirao vođstvo u 59. minutu. Konačan rezultat susreta postavio je najbolji strijelac Evrope Darko Pančev u 71. minutu.

Tim koji je slavio na Nacionalnom Olimpijskom stadionu u glavnom gradu Japana razlikovao se od onog koji je trijumfovao u Bariju 29. maja, kada su crveno-bijeli poslije penala porazili Olimpik Marsej u borbi za ‘ušati’ trofej.

Klub su u međuvremenu napustili kapiten Stevan Stojanović, Dragiša Binić, Robert Prosinečki, Refik Šabanodžović i Slobodan Marović.

Takođe, otišao je i trener Ljupko Petrović, pa je ekipu sa klupe predvodio Vladica Popović.

Nažalost, uslijedilo je ratno stanje i sankcije Ujedinjenih nacija, pa šampion nije imao tretman kakav zaslužuje naredne sezone. Najprije je u Superkupu Evrope, koji je Mančester Junajted uz dosta sreće riješio u svoju korist (1:0), odigran samo jedan meč, da bi sve kulminiralo početkom nove sezone, kada su crveno-bijeli bili prinuđeni da, kao zvanični šampioni Evrope i svijeta, svoje mečeve kao domaćini igraju u glavnom gradu Bugarske Sofiji.

Sastav Crvene zvezde: Milojević, Radinović, Mihajlović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević.

(B92)