Pozorište Srpske održava kontinuitet i tradiciju

Povodom nagrada koje je ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske osvojio za predstavu “Naši dani”, na 35. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, upriličen je prijem za pomoćnicu ministra za kulturu u Vladi RS.

Tom prilikom, Đakovićevoj je uručena povelja i srebrnjak, u znak zahvalnosti za nesebičnu podršku radu nacionalnog teatra Srpske.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković rekao je da je Pozorište na festivalu u Brčkom osvojilo skoro sve što se moglo osvojiti, i da će u budućnosti nastaviti sa pravljenjem dobrih predstava na zadovoljstvo svih poklonika pozorišne umjetnosti.

– Iza nas je uspješna, naporna i teška godina, sa učešćem na brojnim festivalima, osvojenim nagradama u zemlji, regionu i inostranstvu. Koristim ovu priliku da zahvalim Tanji Đaković na svesrdnoj podršci i saradnji koju smo imali u nadležnom ministarstvu – rekao je Novaković.

Tanja Đaković je objasnila da ova godina nije mogla biti uspješnija za pozorište. Kruna svih ovogodišnjih uspjeha je festival u Brčkom i zaslužen trijumf predstave “Naši dani”, koja je osvojila šest nagrada.

– Pozorišna umjetnost u Republici Srpskoj je jedna od najrazvijenijih. Razlog je u tome što imamo mlad, talentovan i školovan kadar, ali imamo i kontinuitet, to jest dugu tradiciju pozorišne umjetnosti. Ono što je potrebno naglasiti jeste da Vlada RS i Ministarstvo prosvjete i kulture, kontinuirano ulažu u pozorišnu umjetnost, kako u njihove programske aktivnosti, tako i u infrastrukturu – naglasila je Đakovićeva.

Ona je čestitala glumcu Zlatanu Vidoviću, na osvojenoj nagradi u Rusiji i glumici Miljki Brđanin, koja je osvojila Sterijinu nagradu.

– Mislim da su to sve veliki uspjesi, i da Narodno pozorište RS ima težak zadatak da naredne godine ostvari još uspješniju pozorišnu sezonu – kazala je Đakovićeva.

Glumica Miljka Brđanin je istakla da Narodno pozorište RS ima razloga za zadovoljstvo i sreću zbog svih ovogodišnjih uspjeha.

– Moje kolege i ja dobili smo nagrade u Brčkom, Novom Sadu na Sterijinom pozorju, Rusiji, Kragujevcu i na drugim festivalima u regionu. Dobiti nagradu je jedna velika satisfakcija, jer to znači da se nalazite na pravom putu i da neko prepoznaje vaš glumački razvoj i kvalitet, ali sa druge strane to je jedna velika odgovornost, jer morate da nastavite tim putem, da se razvijate kao umjetnik i da svaki dan radite na sebi – objasnila je Brđaninova.

Radovi

Prilikom svoje posjete, Đakovićeva je obišla i radove na renoviranju zgrade pozorišta. Naime, naglašeno je da je devedeset odsto unutrašnjih radova završeno, a radovi na fasadi zavise od vremenskih uslova.

– Paralelno sa pomenutim radovima, urađena je i kompletna vanjska stolarija, a renoviran je i krov na sceni “Petar Kočić” – objasnio je Novaković.

(Nezavisne)

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu