Pozorište Srpske održava kontinuitet i tradiciju

Povodom nagrada koje je ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske osvojio za predstavu “Naši dani”, na 35. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, upriličen je prijem za pomoćnicu ministra za kulturu u Vladi RS.

Tom prilikom, Đakovićevoj je uručena povelja i srebrnjak, u znak zahvalnosti za nesebičnu podršku radu nacionalnog teatra Srpske.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković rekao je da je Pozorište na festivalu u Brčkom osvojilo skoro sve što se moglo osvojiti, i da će u budućnosti nastaviti sa pravljenjem dobrih predstava na zadovoljstvo svih poklonika pozorišne umjetnosti.

– Iza nas je uspješna, naporna i teška godina, sa učešćem na brojnim festivalima, osvojenim nagradama u zemlji, regionu i inostranstvu. Koristim ovu priliku da zahvalim Tanji Đaković na svesrdnoj podršci i saradnji koju smo imali u nadležnom ministarstvu – rekao je Novaković.

Tanja Đaković je objasnila da ova godina nije mogla biti uspješnija za pozorište. Kruna svih ovogodišnjih uspjeha je festival u Brčkom i zaslužen trijumf predstave “Naši dani”, koja je osvojila šest nagrada.

– Pozorišna umjetnost u Republici Srpskoj je jedna od najrazvijenijih. Razlog je u tome što imamo mlad, talentovan i školovan kadar, ali imamo i kontinuitet, to jest dugu tradiciju pozorišne umjetnosti. Ono što je potrebno naglasiti jeste da Vlada RS i Ministarstvo prosvjete i kulture, kontinuirano ulažu u pozorišnu umjetnost, kako u njihove programske aktivnosti, tako i u infrastrukturu – naglasila je Đakovićeva.

Ona je čestitala glumcu Zlatanu Vidoviću, na osvojenoj nagradi u Rusiji i glumici Miljki Brđanin, koja je osvojila Sterijinu nagradu.

– Mislim da su to sve veliki uspjesi, i da Narodno pozorište RS ima težak zadatak da naredne godine ostvari još uspješniju pozorišnu sezonu – kazala je Đakovićeva.

Glumica Miljka Brđanin je istakla da Narodno pozorište RS ima razloga za zadovoljstvo i sreću zbog svih ovogodišnjih uspjeha.

– Moje kolege i ja dobili smo nagrade u Brčkom, Novom Sadu na Sterijinom pozorju, Rusiji, Kragujevcu i na drugim festivalima u regionu. Dobiti nagradu je jedna velika satisfakcija, jer to znači da se nalazite na pravom putu i da neko prepoznaje vaš glumački razvoj i kvalitet, ali sa druge strane to je jedna velika odgovornost, jer morate da nastavite tim putem, da se razvijate kao umjetnik i da svaki dan radite na sebi – objasnila je Brđaninova.

Radovi

Prilikom svoje posjete, Đakovićeva je obišla i radove na renoviranju zgrade pozorišta. Naime, naglašeno je da je devedeset odsto unutrašnjih radova završeno, a radovi na fasadi zavise od vremenskih uslova.

– Paralelno sa pomenutim radovima, urađena je i kompletna vanjska stolarija, a renoviran je i krov na sceni “Petar Kočić” – objasnio je Novaković.

(Nezavisne)

DAVOR DRAGIČEVIĆ: Stajaćemo ovdje do 7. aprila

Banjalučani su i 263. dan izašli na Trg Krajine tražeći da se rasvijetli ubistvo studenta Davida Dragičevića. Davidov otac Davor rekao je da poslije aprila nema više čekanja. – Nisam rođen da bih sa svojih 50 godina stajao na ovom mjestu i molio ubice i zločince za pravdu, za moje ubijeno dijete – rekao je

NAKON BROJNIH PROTESTA I DELOŽACIJA Radomir Kuzmić sa porodicom konačno u svojoj kući

Poslije devet godina protesta, neizvjesnosti, deložacija, porodica Kuzmić napokon će mirno spavati pod svojim krovom. Njima je, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, putem međunarodnog projekta, sagradilo kuću u naselju Česma. Dvije spavaće sobe, kuhinja i trpezarija, dovoljne su ovoj četvoročlanoj porodici da konačno odahne i nastavi sa svojim životom, i da se glavi

PREKO 40 IZLAGAČA Otvoren prvi Festival domaćih proizvoda u Banjaluci

U Banjaluci je večeras svečano otvoren prvi Festival domaćih proizvoda na kojem je predstavljeno preko 40 izlagača iz RS. Organizator Festivala je Udruženje mladih ekonomista (UMEK), koje već nekoliko mjeseci radi na projektu “Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!” s ciljem povezivanja domaćih proizvođača sa kranjim potrošačem. Prema najavama organizatora, osnovni cilj projekta jeste da

REORGANIZACIJA MINISTARSTAVA Visoko obrazovanje između prosvjete i nauke

U Narodnoj skupštini RS usvajanjem Zakona o republičkoj upravi, došlo je do reorganizacije ministarstava u Vladi RS te je formirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ovom promjenom oblast djelovanja Ministarstva nauke i tehnologije se značajno proširuje, “u skladu sa modernim tendencijama i zahtjevima informatičkog društva”, navedeno je tada.  Objašnjeno je da

“Kolubarska bitka” Pozorišta Prijedor gostovala u Banjaluci

Moderna po formi s audio i video efektima, aktuelna zbog obilježavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, glumački još neuigrana do kraja s pokojom manom zanemarivom pod velom slave i vrline drame od nacionalnog značaja, predstava “Kolubarska bitka” Pozorišta Prijedor odigrana je u srijedu uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Riječ je o autorskom projektu

Uskoro novo ruho Ulice Davida Štrpca

Sanacija ogranka Ulice Davida Štrpca u naselju Paprikovac, u dužini većoj od 200 metara, biće izvođena u dvije etape, kazao je Ilija Đurić, vlasnik firme “Građenje Đurić”, koja izvodi radove. “U okviru ovih radova, koji su u toku, biće izvršena kompletna sanacija 100 metara ove ulice, koja će podrazumijevati zamjenu i dizanje asfalta, postavljanje tamponskog

Godišnji sastanak UG Kultura kulturi 22. decembra

Danijel Mihić iz Udruženja građana “Kultura kulturi” pozvao je sve zainteresovane na godišnji sastanak ovog Udruženja koji će se održati 22. decembra u Domu omladine u Banjaluci, sa početkom u 18 časova. “Ove godine naši sugrađani i sunarodnici imali su priliku da lično osjete kako žive u podvojenoj stvarnosti prepunih manipulacija, forsiranja mržnje, širenje straha,