Vijesti 19.02.2016.

Priječani: Školskom objektu za tri godine ističe rok trajanja

ČITANJE: 2 minute
Skola prijecani
U brojnim prigradskim školama bilježi se manjak učenika, ali to nije slučaj sa područnom OŠ “Jovan Dučić” u naselju Priječani, koja je ove školske godine bogatija za 18 prvačića, te ukupno broji 90 đaka.

Iz ove škole govore kako i naredne godine očekuju oko 20 novih učenika, te kako je porast broja đaka prvaka evidentan. Iako bilježi stalni rast učenika, objektu ove obrazovne ustanove u naredne tri godine ističe rok trajanja jer je sagrađena kao montažni objekat davne 1969. godine.

Zbog dotrajalosti objekta, gradska inspekcija 2011. godine donijela je rješenje za rušenje. Uprkos tome, škola je opstala jer su morali nastaviti nastavu, a postojeći objekat je saniran.

-Rok ovog objekta je još tri godine. Naravno da bismo svi voljeli vidjeti novi objekat, to nam je cilj i prioritet, ali uslovi rada su dobri poslije sanacije. Podova u ovoj školi nije bilo, a danas imamo podove, nov namještaj, centralno grijanje, dok su prije toga korištene peći bubnjare. Takođe, ogradili smo kompletno dvorište, zasadili cvijeće, sredili toalete, ali idemo dalje i borimo se- govori Rankica Pušić, direktorka Osnovne škole “Jovan Dučić”.

Iako su uslovi poboljšani, dodala je da sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, kao i gradom, zajedno traže sredstva kako bi dobili novu školu.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopštili su kako su uslovi rada ove ustanove u proteklih godinu i po dana znatno poboljšani, te kako u saradnji sa rukovodstvom škole i potencijalnim međunarodnim donatorima nastoje obezbijediti bolje uslove rada za učenike i nastavnike.

Pušićeva obavlja direktorsku funkciju godinu i po dana, te je za to vrijeme uspjela, kao navodi, proširiti školu za jedno odjeljenje, te uvesti produženi boravak. Iz Savjeta mjesne zajednice Priječani smatraju kako bi ovo naselje trebalo u budućnosti dobiti novu školu.

-U ovom momentu nemamo ni projekat po kojem bi se budući objekat gradio, a imamo sve uslove jer građevinsko zemljište je jedan kroz jedan na školi, a kako bismo se pomjerili sa mrtve tačke svojevremeno smo se obraćali svim nadležnima- kazao je Nebojša Tojagić, predsjednik Savjeta MZ Priječani, i dodao kako postoji dovoljan broj učenika, što pokazuje opravdanost za izgradnju novog školskog objekta.

(NN)