Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2020. 3.425 milijardi maraka

Prijedlog budžeta Republike Srpske za iduću godinu težak je 3 milijarde 425 miliona maraka, što je za 108,4 miliona više od rebalansa za ovu godinu.


Za plate zaposlenih Vlada će da izdvoji 844,8 miliona, što je više za 81,6 miliona KM nego ove godine. Na povećanje plata pored povećanja platnih koeficijenata od 5 do 20 odsto, uticalo je i uvođenje novih budžetskih korisnika.

Planirano uvećanje je, pored uvećanja za minuli rad rezultat uvećanja plata budžetskih korisnika, a što je u skladu sa izmjenama i dopunama zakona o platama zaposlenih u: institucijama pravosuđa, organima uprave, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, oblasti visokog obrazovanja i studenstkog standarda Republike Srpske, oblasti kulture Republike Srpske i zaposlenih u javnim službama Republike Srpske.

Samo za plate i penzije potrebno je dodatnih 116 miliona KM, rekao je ranije za ATV premijer Srpske. Bez obzira na to, kaže Višković, očekujem da bude ostvaren suficit u budžetu. Veći dio budžetskog kolača u idućoj godini planiran je i za Fond PIO. Za povećanje penzija biće izdvojeno 40 miliona KM.

“Mi ćemo imati od 1. januara i redovno usklađivanje penzija, a prema onom što važi na današnji dan, to je negdje oko tri procenta, što znači dodatnih 40 miliona KM u narednoj godini”, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Republičkoj Upravi za inspekcijske poslove planirano je milion više, a službi za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske, dva miliona. Samo Agencija za agrarna plaćanja dobiće oko 2 i po miliona više i većinu sredstava će usmjeriti na kapitalne investicije.

“Ono što vam u ovom momentu mogu reći i što je Ministar najavio i što smatram da je jedna pozitivna dinamika, a to je da bi pravilnik za sljedeću godinu trebalo već do kraja januara da bude gotov, da će određene mjere kao što su i kapitalne investicije upravo zbog zahtjeva naših poljoprivrednih proizvođača, neke će biti drugačije koncipirane kako bi blagovremeno mogli da izvršimo nabavke. Evo Ministar je najavio da će pravilnik biti ranije objavljen i da ćemo podijeliti određene mjere po grupacijama i po terminskim i dinamičkim planovima naravno cijeneći one naše obaveze kada je u pitasnju trezor, budžet”, istakao je Savo Minić, direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske.

I ove godine iz budžeta se izdvaja skoro milion i po maraka za penzije borcima sa napunjenih 65 godina starosti, a sa manje od 15 godina staža. Budžet veći za 10 miliona KM u odnosu na ovu godinu biće i za invalidnine, borce, i organizacije zdravstvene i socijalne zaštite.

Sredstva granta iz budžeta Republike Srpske obuhvataju tekuće i kapitalne grantove neprofitnim subjektima, kao što su organizacije i udruženja za afirmaciju porodice i zaštitu prava žena, djece, izbjeglih i raseljenih lica, boraca i osoba sa invaliditetom, organizacija i udruženja u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, nauke, kulture, ekonomske i pravne saradnje, humanitarne, sportske i omladinske, etničke, vjerske i političke organizacije i udruženja i slično.

Za nabavku udžbenika za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole planirano je milion KM, ali i dodatna sredstva za knjige osnovcima od trećeg do devetog razreda iz porodica sa troje i više djece. U planu su i veće subvencije kamatnih stopa za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova.

Vlada je planirala i veći grant naučnim institucijama i sportskim organizacijima. Premijer Srpske poručuje da će u decembru zatražiti posebnu sjednica Narodne skupštine o pitanjima vezanim za budžet i ekonomsku politiku.

(atv)

SELAK: Na izborima očekujemo istorijski rezultat

Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske rekao je da postoje šanse da da će nazivu partije dodati njihov izborni slogan koji će uskoro predstaviti javnosti. On je komentarišući odluku CIK BiH da zabrani SPS da pod tim imenom nastupi na lokalnim izborima u BiH, jer se zove slično kao Socijalistička partija Petra Đokića, što bi

Stiže treće “pauk” vozilo

“Pauk” služba grada Banjaluka bi već u septembru trebalo da bude bogatija za novo vozilo, potvrdio je za “Nezavisne” Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve. “Tender je prošao, potpisan je ugovor, a rok za nabavku vozila je 60 dana. Ako sve prođe bez problema, novo vozilo dobijamo za dva mjeseca”, kazao je Sandić.

RAJČEVIĆ: Kampanja SNSD-a će postaviti nove standarde političke komunikacije

Šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević rekao je da će kampanja ove stranke za predstojeće izbore biti prepoznatljiva, te da će postaviti nove standarde političke komunikacije, ne samo za 2020. nego i za 2022. godinu. Rajčević je objasnio da će, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju i nemogućnost procjene kakav će biti njen uticaj

DODIK: Potreban veći stepen opreza i odgovornosti svakog pojedinca

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikakve represivne mjere ne mogu da pomognu u sprečavanju širenja virusa korona već je potreban veći stepen opreza i odgovornosti svakog pojedinca. Masovno širenje virusa ne smije se dozvoliti, istakao je Dodik, a ni da pritisak na medicinski sektor bude takav da ne može da primi

Servisne informacije za 13. jul

Servisne informacije za ponedjeljak, 13. jul 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje evidentirano je šest krivičnih djela. Javni red i mir je narušen dva puta. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, jedna s posljedicama po lica u kojoj je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći

OSUDA UO: Emitovanjem “Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici'” javni servis BiH optužio srpski narod

Javni servis BiH svrstao se na jednu, bošnjačku stranu, promovišući jednostranu istinu emitovanjem neprikladnog sadržaja prepunog govora mržnje, nacionalne i vjerske netrpeljivosti i na taj način inkriminisao i optužio cjelokupan srpski narod, Republiku Srpsku i njene institucije, navedeno je u saopštenju članova Upravnog odbora ovog servisa iz RS. Dejana Radovanović Šarenac, Ljubomir Zuber, koji je