PRIJEDLOG ORGANIZACIJE STARJEŠINA VRS: U Banjaluci formirati Vojni muzej

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ uputila je prijedlog institucijama Srpske za formiranje vojnog muzeja VRS u Banjaluci u kojem bi se čuvale zastave ratnih jedinica Vojske, priređivale prigodne izložbe i okupljala udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Organizacije starješina VRS Milovan Milutinović rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je pitanje izgradnje adekvatnog muzeja VRS u kojem bi bili predstavljeni rezultati odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i proces stvaranja Republike do sada bilo u znatnoj mjeri zapostavljeno.

Milutinović je precizirao da bi vojni muzej VRS trebalo formirati u bivšem Domu ЈNA u Ulici kralja Alfonsa, koji se nalazio na ovoj lokaciji do 1974. godine.

On je rekao da bi mlade generacije koje dolaze na izlete u Banjaluku imale mogućnost da se kroz posjetu vojnom muzeju VRS upoznaju o nedavnoj prošlosti i stvaranju Republike Srpske.

Zamjenik predsjednika Organizacije strješina VRS Slobodan Župljanin istakao je da će prioritet Organizacije u ovoj godini biti reaktiviranje pitanja izgradnje centralnog spomen-obilježja svim poginulim borcima VRS i svim srpskim patriotama koji su život dali za stvaranje Republike Srpske.

– Izgradnja centralnog spomenika poginulim borcima VRS je važna da bi se sačuvalo od zaborava sve ono što je vrijedno i sjećanje na ljude koji su dali život za Republiku Srpsku – istakao je Župljanin.

On je rekao da bi se kod centralnog spomenika poginulim borcima VRS održavali časovi istorije, mlade generacije upoznavale o tome kako je stvarana Republika Srpska, koja cijena za nju plaćena.

Član Predsjedništva Organizacije starješina VRS Miko Škorić rekao je da je ova organizacija inicirala donošenje pravilnika o sahranama odlikovanih boraca i starješina VRS uz vojne počasti u Aleji velikana, koji bi bio donesen na nivou Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

On je rekao da u Banjaluci postoji centralno groblje “Vrbanja” koje ima izgrađenu Aleju velikana, ali da se tamo ne sahranjuju visoki vojni zvaničnici jer ta oblast nije uređena.

(Srna)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.