Politika 06.05.2021.

PRIJEDLOG: SDP želi formiranje trećeg, probosanskog bloka u Srpskoj

ČITANJE: 3 minute

Socijaldemokratska partija (SDP) je predstavila “koncept izbornog nastupa kao odgovor na protuustavno djelovanje političkih subjekata u Bosni i Hercegovini”. Za njih to znači formiranje novog, trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj.

Riječ je o konceptu koji su inicirali članovi ove stranke u Republici Srpskoj. Kako je kazao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, Bosna i Hercegovina se brani u ovom entitetu, prenosi Klix.

Najavio je formiranje trećeg bloka stranaka u Republici Srpskoj, pored stranaka okupljenih oko Saveza nezavisnih socijaldemorkata (SNSD) i opozicije, a koji će biti probosanski orijentiran.

“Tada ćemo biti u prilici da govorimo o značajnijem broju zastupnika u Republici Srpskoj – da ćemo biti blok bez kojeg se neće moći formirati vlast u ovom entitetu”, ukazao je.

Tvrdi da je riječ o nadstranačkom projektu, a Nikšić je pozvao da ga čine svi oni kojima je bitan teritorijalni integritet i suverentitet Bosne i Hercegovine. Kao uslov za pristupanje ovom bloku je naveo to da on mora biti građanski i multietnički.

“Sada svi koji se busaju patriotizmom imaju priliku da pokažu da im je stalo do Bosne i Hercegovine, a ne do stranačkih interesa. Mi u SDP-u smo spremni preuzeti odgovornost za ovakav projekt”, izjavio je i naveo da će uputiti poziv strankama za koje misle da su spremni da se priključe ovom bloku.

Kako je kazao, želja je da se uključi i šira javnost, a ne samo političke stranke. Potcrtao je da je riječ o prijedlogu formiranja bloka, a ne o nečemu što je konačno.

Nikšić ne misli da je ovo populistička ideja i ponovio je da je zagovaranje multietničke države odgovor na zagovaranje konačne podjele Bosne i Hercegovine. Uvjerava da je svjestan da se na različitim nivoima vlasti mora koalirati sa strankama iz Republike Srpske, ali da je ključno dogovoriti šta se i kako se mora raditi.

Istakao je da će ovaj prijedlog uskoro razmatrati i SDP-ovi organi.

Vojin Mijatović, jedan od potpredsjednika SDP-a, je konstatovao da su Stranka demokratske akcije (SDA) i SDP dvije stranke koje imaju najveći broj glasova u ovom entitetu u poređenju s ostalim strankama sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Ovo nije priča ni SDP-a, ni SDA. Ključ je da pokažemo i u Republici Srpskoj da je moguća građanska država Bosna i Hercegovina”, kazao je.

Očekuje da formiranje ovog političkog bloka neće biti lako. Ocijenio je da će ovo biti prilika da se pokaže da li su važniji državni interesi od stranačkih. Tvrdi da je već razgovarano s pojedincima u ovom entitetu, koji smatraju da je bitno da i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine zaživi građanska država.

Poručio je da je važno da ovaj blok ima kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda. Kako je naveo, ovo neće biti projekt nijedne vjerske zajednice.

“Ako ovo zaživi, vidjet ćete da ne postoji moć Milorada Dodika”, dodao je Mijatović.

Također je najavio da će ovaj blok činiti osobe koje će biti nove na političkoj sceni.

(SB)