Politika 25.05.2021.

Prijedlog Ujedinjene Srpske: Povećanje neoporezivog dijela plate na 1.000 KM imalo bi pozitivnije efekte

ČITANJE: 2 minute

Prijedlog Ujedinjene Srpske da neoporezivi dio plate bude 1000 KM donesen je nakon analiza rasta poreskih i drugih prihoda za koje se procjenjuje da će ove godine biti veći za oko 180 000 000 KM (sto osamdeset miliona konvertibilnih maraka).

“Za nas je bilo logično da se polovina, ili nešto manje, od toga projektuje za povećanje plata. Dizanje neoporezivog dijela plate na 700 KM takođe će imati pozitivne efekte, ali dosta manje od onih koji bi se postigli sa 1000 KM”, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

Ukoliko bi se neoporezivi dio plate povećao sa 500 KM na 1.000 KM to bi stimulativno djelovalo na radnike u Republici Srpskoj, i u javnom i u privatnom sektoru. Tim potezom bi se, poručuju, izbjegli politički problemi, odnosno slanje poruke da država pomaže samo javnom sektoru.

I u ovoj stranci dotakli su se problema plata u “kovertama”, o kojem se posljednjih dana posebno govori.

“Opšte poznata činjenica je da se dio plate daje u koverti jer se prijavljuje minimalac radi neoporezivih obaveza od 500 KM, a ostatak se daje u kovertama. To je novac van sistema i radniku formalno smanjuje kreditnu i srodne sposobnosti. Sa neoporezivih 700 KM mali broj tih koverti će nestati, ali će i dalje dio primanja biti isplaćivan u kovertama. Ostaće i dalje kreditno ograničenje radnika i sama potrošnja neće rasti, što ograničava i rast daljih prihoda”, poručuju iz Ujedinjene Srpske.

Povećanjem neoporezivog dijela na 1.000 KM, kažu iz US, povećalo bi se i zadovoljstvo radnika, a njihov status bi ojačao. Bili bi kreditno sposobniji i mogli planirati svoje finansije na duži vremenski period. To bi im, ocjenjuju, dalo i osjećaj perspektive i volju za ostanak u Republici Srpskoj.

– Realno je za očekivati i porast zapošljavanja jer bi ovim zakonskim rješenjima išli ispred Federacije BiH, ali i ostatka regiona. Takođe, ovom mjerom bi se povećala kako lična tako i javna potrošnja koja je vrlo bitna za ekonomiju Republike Srpske – zaključuju iz US, uz napomenu da ova mjera od 1.000 KM ima saglasnost i podršku svih poslodavaca i sindikata “što relaksira unutrašnje odnose u društvu”.

(E.M)