Politika 07.12.2015.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu: Sud bez stranih sudija

ČITANJE: 3 minute
ustavni sud
Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH ne predviđa sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, već bi Ustavni sud imao devet sudija, tri birana iz Republike Srpske i šest iz Federacije BiH, istakao je član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Momčilo Novaković.

Novaković je pojasnio da ovaj zakon predviđa i zaštitni mehanizam tako da za svaku odluku mora glasati barem jedan sudija iz svakog od tri konstitutivna naroda.

On smatra da zakon sadrži sve odredbe koje se nalaze u Ustavu BiH, odnosno ne sadrži nijednu odredbu suprotnu ustavnim odredbama.

Nakon sastanka Radne grupe, Novaković je rekao novinarima u Banjaluci da je Radna grupa završila tekst zakona o Ustavnom sudu BiH i sada slijedi njegovo upućivanje u parlamentranu proceduru.

– Čeka nas najteži posao da bi se ovaj zakon usvojio. Jedno je sigurno – odgovornost za budućnost BiH imaju oni najbrojniji, a to su bošnjačke partije, te je za očekivati da se možemo dogovarati i naći zajednička rješenja- dodao je Novaković.

On očekuje da će se na kraju procesa, ipak, naći prihvatljivo rješenje za sve, jer će u protivnom nastati ozbiljan problem i sumnja na samo u odluke Ustavnog suda BiH, već i sve druge koje se donose na nivou BiH, a u kojima učestvuju stranci.

– Smatram da smo napravili dobar zakon koji nije ni protiv koga, već je za sve narode i građane BiH. Napravili smo zakon koji u budućnosti treba da onemogući majorizaciju većine nad manjinom i obrnuto. Napravili smo zakon koji bi trebalo u narednih 120 dana da dobije ili ne dobije podršku Parlamentrane skupštine BiH. Prema mom mišljenju, ovaj zakon zaslužuje da dobije podršku parlamenta- naglasio je Novaković.

On smatra da je nerealno da se zakon nađe u proceduri 10. decembra i dodao da bi trebalo da ide u redovnu parlamentarnu proceduru, bar što se tiče Radne grupe.

Član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Željko Mirjanić rekao je da je radna grupa završila svoj posao, a rezultat je pravno korektan tekst, dosljedno pravno-tehnički izveden.

– U zakonu tražimo da nema stranih sudija, da BiH kao suverena zemlja treba da imenuje svoje sudije- istakao je Mirjanić i dodao da je zakon urađen konsenzusom.

Član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Perica Bundalo rekao je da će radni materijal zakona nakon potpisivanja političkih lidera, biti upućen svim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske i očekuje se njihov jedinstven prijedlog koji onda treba da uđe u proceduru.

Zvaničnici Srpske saglasili su se da treba pripremiti zakon o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

Ova odluka donesena je nakon što je Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Osporeni član predviđa da je 9. januar – Dan Republike.

(Nezavisne.com)

Oznake: Perica Bundalo