Prijedlog zakona o Ustavnom sudu: Sud bez stranih sudija

ustavni sud
ustavni sud
Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH ne predviđa sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, već bi Ustavni sud imao devet sudija, tri birana iz Republike Srpske i šest iz Federacije BiH, istakao je član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Momčilo Novaković.

Novaković je pojasnio da ovaj zakon predviđa i zaštitni mehanizam tako da za svaku odluku mora glasati barem jedan sudija iz svakog od tri konstitutivna naroda.

On smatra da zakon sadrži sve odredbe koje se nalaze u Ustavu BiH, odnosno ne sadrži nijednu odredbu suprotnu ustavnim odredbama.

Nakon sastanka Radne grupe, Novaković je rekao novinarima u Banjaluci da je Radna grupa završila tekst zakona o Ustavnom sudu BiH i sada slijedi njegovo upućivanje u parlamentranu proceduru.

– Čeka nas najteži posao da bi se ovaj zakon usvojio. Jedno je sigurno – odgovornost za budućnost BiH imaju oni najbrojniji, a to su bošnjačke partije, te je za očekivati da se možemo dogovarati i naći zajednička rješenja- dodao je Novaković.

On očekuje da će se na kraju procesa, ipak, naći prihvatljivo rješenje za sve, jer će u protivnom nastati ozbiljan problem i sumnja na samo u odluke Ustavnog suda BiH, već i sve druge koje se donose na nivou BiH, a u kojima učestvuju stranci.

– Smatram da smo napravili dobar zakon koji nije ni protiv koga, već je za sve narode i građane BiH. Napravili smo zakon koji u budućnosti treba da onemogući majorizaciju većine nad manjinom i obrnuto. Napravili smo zakon koji bi trebalo u narednih 120 dana da dobije ili ne dobije podršku Parlamentrane skupštine BiH. Prema mom mišljenju, ovaj zakon zaslužuje da dobije podršku parlamenta- naglasio je Novaković.

On smatra da je nerealno da se zakon nađe u proceduri 10. decembra i dodao da bi trebalo da ide u redovnu parlamentarnu proceduru, bar što se tiče Radne grupe.

Član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Željko Mirjanić rekao je da je radna grupa završila svoj posao, a rezultat je pravno korektan tekst, dosljedno pravno-tehnički izveden.

– U zakonu tražimo da nema stranih sudija, da BiH kao suverena zemlja treba da imenuje svoje sudije- istakao je Mirjanić i dodao da je zakon urađen konsenzusom.

Član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Perica Bundalo rekao je da će radni materijal zakona nakon potpisivanja političkih lidera, biti upućen svim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske i očekuje se njihov jedinstven prijedlog koji onda treba da uđe u proceduru.

Zvaničnici Srpske saglasili su se da treba pripremiti zakon o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

Ova odluka donesena je nakon što je Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Osporeni član predviđa da je 9. januar – Dan Republike.

(Nezavisne.com)

PREMINUO DENIS KULJIŠ Nakon kratke i teške bolesti otišao je jedan od najsvestranijih i najuticajnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista

U 68. godini je u nedjelju nakon kratke i teške bolesti preminuo Denis Kuljiš, jedan od najuticajnijih, najsvestranijih i najdugovječnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista. U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog vijeka kada počinje sarađivati s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio

Borcu samo bod protiv Mladosti

Fudbaleri Borca remizirali su sinoć na Gradskom stadionu u Banjaluci odigravši 0:0 sa Mladosti iz Doboja kod Kaknja u 5. kolu Premijer lige BiH. Ekipa Branislava Krunića u ovaj meč ušla je na krilima pobjede na gostovanju u Bijeljini i željela da je potvrdi sa nova tri boda ali to se na žalost domaćih navijača

Servisne informacije za nedjelju, 18. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 18. avgust 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir narušavan je dvaput. Dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda, povrijeđenih lica nije bilo sve sa materijalnom štetom. Služba hitne pomoći U službi

NEMA SAPUNA I TOALET PAPIRA ZA PACIJENTE Inspekcija u vanrednoj kontroli u UKC

Većina pacijenata više ni ne očekuje da će u toaletima zdravstvenih ustanova zateći tečni sapun, papir i ubruse, zbog čega na preglede idu dobro “naoružani” vlažnim maramicama. Upravo se na lošu higijenu u toaletima bolnica i ambulanti građani najčešće požale jedni drugima, ali rijetko da ko od njih i uputi zvaničnu primjedbu. Ovaj put to

TRIVIĆ: Sve spremno za početak nove školske godine

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u Srpskoj sve spremno za novu školsku godinu, koja će zvanično početi 2. septembra, a ove godine u prvi razred osnovnih škola biće upisano 9.300 djece ili 400 manje nego lani. Trivićeva je rekla da zbog manjeg broja učenika niko od zaposlenih nastavnika

Borac dočekuje Mladost Doboj Kakanj

Fudbaleri banjalučkog Borca, u 5.kolu Premijer lige BiH, dočekuju ekipu Mladost Doboj Kakanj. Nakon pet odigranih utakmica u Premijer ligi BiH, “crveno plavi” imaju sedam osvojenih bodova i nalaze se na petoj poziciji, dok je Mladost tri koraka iza banjalučkog kluba sa četiri osvojena boda. Utakmica na Gradskom stadionu u Banjaluci počinje u 20 časova