Prijedlog zakona o Ustavnom sudu: Sud bez stranih sudija

ustavni sud
ustavni sud
Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH ne predviđa sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, već bi Ustavni sud imao devet sudija, tri birana iz Republike Srpske i šest iz Federacije BiH, istakao je član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Momčilo Novaković.

Novaković je pojasnio da ovaj zakon predviđa i zaštitni mehanizam tako da za svaku odluku mora glasati barem jedan sudija iz svakog od tri konstitutivna naroda.

On smatra da zakon sadrži sve odredbe koje se nalaze u Ustavu BiH, odnosno ne sadrži nijednu odredbu suprotnu ustavnim odredbama.

Nakon sastanka Radne grupe, Novaković je rekao novinarima u Banjaluci da je Radna grupa završila tekst zakona o Ustavnom sudu BiH i sada slijedi njegovo upućivanje u parlamentranu proceduru.

– Čeka nas najteži posao da bi se ovaj zakon usvojio. Jedno je sigurno – odgovornost za budućnost BiH imaju oni najbrojniji, a to su bošnjačke partije, te je za očekivati da se možemo dogovarati i naći zajednička rješenja- dodao je Novaković.

On očekuje da će se na kraju procesa, ipak, naći prihvatljivo rješenje za sve, jer će u protivnom nastati ozbiljan problem i sumnja na samo u odluke Ustavnog suda BiH, već i sve druge koje se donose na nivou BiH, a u kojima učestvuju stranci.

– Smatram da smo napravili dobar zakon koji nije ni protiv koga, već je za sve narode i građane BiH. Napravili smo zakon koji u budućnosti treba da onemogući majorizaciju većine nad manjinom i obrnuto. Napravili smo zakon koji bi trebalo u narednih 120 dana da dobije ili ne dobije podršku Parlamentrane skupštine BiH. Prema mom mišljenju, ovaj zakon zaslužuje da dobije podršku parlamenta- naglasio je Novaković.

On smatra da je nerealno da se zakon nađe u proceduri 10. decembra i dodao da bi trebalo da ide u redovnu parlamentarnu proceduru, bar što se tiče Radne grupe.

Član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Željko Mirjanić rekao je da je radna grupa završila svoj posao, a rezultat je pravno korektan tekst, dosljedno pravno-tehnički izveden.

– U zakonu tražimo da nema stranih sudija, da BiH kao suverena zemlja treba da imenuje svoje sudije- istakao je Mirjanić i dodao da je zakon urađen konsenzusom.

Član Radne grupe za izradu prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH Perica Bundalo rekao je da će radni materijal zakona nakon potpisivanja političkih lidera, biti upućen svim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske i očekuje se njihov jedinstven prijedlog koji onda treba da uđe u proceduru.

Zvaničnici Srpske saglasili su se da treba pripremiti zakon o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

Ova odluka donesena je nakon što je Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Osporeni član predviđa da je 9. januar – Dan Republike.

(Nezavisne.com)

ĆULUM: Manje od 10 razbojništava na 100.000 stanovnika

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće u svim oblastima, da se svake godine bilježi sve manje krivičnih djela, kao i da je na 100.000 stanovnika evidentirano manje od 10 razbojništava, te da je slična situacija i kada je riječ o krađi automobila. “Tako nije nigdje

Servisne informacije za 10. decembar

Servisne informacije za utorak, 10. decembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Banjaluci se dogodilo pet krivičnih djela, a jadvni red je narušen jednom. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima su četiri lica lakše i jedno lice teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U

SJEDNICA GRADSKOG ODBORA SP: Jača saradnja Beograda i Banjaluke

U prepunoj  sali Narodnog pozorišta Republike Srpske, održana je proširena Sjednica Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka. Članovima Gradskog odbora i gostima obratio se predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, a specijalni gost bio je predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Beograd i predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević. Jedna od tačaka dnevnog reda bilo je unaprijeđenje

EU NIŠANI SNSD: Šta je u pozadini Aćimovićeve kandidature?

Prijedlog DNS-a da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH podržala je većina članova Predsjedništva te partije, ali ne i Darko Banjac. On o razlozima ćuti, mada se spekulisalo da je jedan od njih činjenica da Aćimović nije učestvovao u izbornom procesu, niti je radio na terenu sa aktivistima

SLUČAJ „AĆIMOVIĆ“: Kako je politička scena RS dobila “kontea Marija Marka del Tintoreta”

Kada je scenarista Siniša Pavić majstorski osmislio, a Vlastimir Đuza Stojiljković maestralno odglumio lik sitnog prevaranta sa pseudonimom „konte Mario Marko del Tintoreto“ u „Srećnim ljudima“, poznatoj domaćoj TV seriji iz devedesetih godina, mnogi su se pitali – da li je postojao uzor u stvarnosti za ovakvu tragikomičnu figuru? Od ponedjeljka, 9. decembra, konačno je