Vijesti 31.05.2016.

Prijedor: Hartmanovoj odbili poslužiti piće

ČITANJE: 1 minuta

Bivšoj portparolki haškog tužilaštva Florence Hartmann i zagrebačkom fotografu Hrvoju Polanu konobar je odbio poslužiti piće, jer su, kako kažu, oko ruke imali zavezane bijele trake.

Hartmann je u izjavi za N1 rekla kako je to “očiti slučaj diskriminacije na javnom prostoru i ugostiteljskom objektu, jer je BiH u svojoj cjelovitosti potpisnica konvencije o ljudskim pravima Vijeća Evrope”.

Prema njenim riječima jedan od zaposlenih pitao ju je “zašto još nije u zatvoru”, a drugi joj je rekao kako “bijelu traku ne smije nositi u njegovom kafiću, jer se gosti tako uznemiruju prošlošću.”

Dan bijelih traka obilježava se u Prijedoru 31. maja kao podsjetnik na čin kada je nesrpskom stanovništvu prije 24 godine rečeno da na vidna mjesta istaknu bijele trake, a na kuće bijele čaršafe.

Kako je rekla u jednom prijedorskom restoranu doživjela je incident i diskriminaciju.

“Konobar mi je odbio poslužiti kafu zato što sam nosila bijelu traku. Vlasnik restorana mi je rekao da trebam biti u zatvoru i zašto su me pustili iz zatvora”, rekla je ona.

Dodala je da prijedorska policija “umjesto da me pita kakve je vrste incident bio i kako da mi pomogne, oni su me pitali da li sam prijavila boravak kao strankinja”.

 

(N1)