Vijesti 17.12.2015.

Prijedor: Osmogodišnjak napisao pjesmicu o praznoj “kasici prasici” i osvojio nagradu

ČITANJE: 2 minute
skola branko radicevic
Učenik drugog razreda Osnovne škole “Branko Radičević” u Petrovu kod Prijedora Pavle Savić osvojio je novčanu nagradu za sebe i svoju školu napisavši pjesmicu o praznoj “kasici prasici”.

Ovaj osmogodišnjak rekao je novinarima u Prijedoru da je nagradu osvojio tako što je gledao svoju “kasicu prasicu” i onda smislio pjesmu o njoj.

Pavle je nagradu osvojio na literarnom konkursu jedne banke koja je dječaka nagradila sa 100 KM, a njegovu školu sa 500 KM.

Pjesmica iz pera osmogodišnjaka glasi:

“Kasica moja puno je ružna,
Kad god je pogledam ona je tužna.
Stalno je prazna u domu mom,
Ne znam šta da radim s kasicom tom.

Uvijek je hranim, moga mi poštenja,
Hoće li sa mnom neko da se mijenja?
Daću je džabe neprijatelju mom
Nek se on muči s kasicom tom”.

Direktor škole Milosava Pranić rekla je da se veća pažnja mora pridavati školama u ruralnim područjima pošto su one zbog svoje udaljenosti od centra grada neminovno u težoj početnoj poziciji u odnosu na gradske škole.

– Koliko često čujete da su nagrade sa školskih takmičenja otišle seoskim školama? Uvijek su tu dominantne gradske škole, i to je jednostavno tako, ali zato uspjesima učenika iz ruralnih škola pripada više mjesta u javnom prostoru- rekla je Pranićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da kvalitetan vaspitno-obrazovni proces u ovoj školi i u ovoj godini daje rezultate, podsjećajući da je Pavlova učiteljica Branka Vujučić jednako zaslužna za nagradu.

– Ova literarna nagrada nam je tim draža jer je riječ o učiteljici koja je prije nekoliko godina bila pod strašnim pritiskom javnosti zbog navodnih pravopisnih grešaka, a ja tvrdim da u ovoj školi nema nedovoljnih i zadovoljavajućih nastavnika, nego samo dobrih, vrlo dobrih i odličnih- dodala je Pranićeva.

Osim nagrade za literarni rad, novčanu nagradu za likovni rad osvojila je i učenica šestog razreda ove škole Amina Terzić na konkursu koji svake godine raspisuje kompanija “Arselor Mital”.

(Agencije)