Vijesti 07.12.2015.

Prijedor: Osnovci zasadili vlastiti voćnjak

ČITANJE: 1 minuta
skola vocnjak
U Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Petrovu, kod Prijedora, zasađen je voćnjak od 346 sadnica jabuke i kruške, rekla je direktor škole Milosava Pranić.

– Škola je već bila uključena u projekat preduzetništva i željeli smo to da proširimo pa smo odlučili da zasadimo voćnjak- rekla je Pranićeva.

Na zemljištu iza centralne škole nalazi se 300 sadnica jabuke i 46 sadnica kruške, a sve poslove rade učenici, nastavnici i roditelji.

– Ta zemlja je vlasništvo škole i do sada ju je koristio jedan mještanin iz sela, a sada smo odlučili da je i sami koristimo. Isto to planiramo i u područnim školama u Miljakovcima i Rakelićima gdje takođe imamo zemljište koje pripada školi- navela je Pranićeva.

Ona je dodala da je škola aplicirala sa projektom razvijanja voćnjaka ka češkoj Ambasadi i da će se obraćati i drugim donatorima, a da je prvi korak podržala gradska uprava.

Olivera Rosić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora rekla je da je ova ideja škole podržana sA 2.000 KM iz gradskog budžeta.

– To su inicijalna sredstva, a povezali smo školu sa subjektima koji bi mogli doprinijeti razvoju voćnjaka kao što su Poljoprivredno-prehrambena škola i savjetodavna služba za poljoprivredu u gradskoj upravi- dodala je Rosić.

Projekat preduzetništva u prijedorskim školama godinama provodi ovdašnja Agencija za ekonomski razvoj “PREDA-PD”.

(Agencije)