Stravično: Prijedorčanka se u tajnosti porodila i ubila dvije bebe

??????????????????????????????????????????????????????????

Osnovni sud u Prijedoru potvrdio je 22. septembra ove godine optužnicu protiv Dragane Grbić (48) iz Prijedora, koja se tereti da je 2013. godine počinila ubistvo djeteta pri porođaju. Optužnica je potvrđena istog dana kada su protiv Grbić Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor dostavili izvještaj da je ona i 2011. počinila isto krivično djelo.

– Predmet je dodijeljen tužiocu na rad – kratko je rekla Maja Đaković-Vidović, portparol Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci.

Draganu Grbić, koja se brani sa slobode, našli smo na radnom mjestu, radi kao čistačica u Vuči vozova u “Željeznicama RS”. Kaže da, od škole, ima samo osam razreda i da u stanu koji se nalazi u neposrednoj blizini željezničke stanice, živi sama. Ima tri sina. Ima i unuka starog šest mjeseci. Priznaje da je ranije bila u jednoj vezi, ali da više nije i da trenutno nema nikoga.

U ispovijesti za “Dnevni avaz” Dragana Grbić kaže da “se ne osjeća dobro i da prolazi pravi pakao”.

– Noći su mi postale mora, svašta sanjam, slušam neke zvukove, na san mi dolaze neka djeca… pukla sam. Pogotovo mi je bilo teško nakon što me je drugi put potražila policija. Ležala sam 21 dan na Psihijatriji i nedavno sam došla kući. I doktorici sam rekla isto što i u policiji, da nisam znala šta radim i da sam se pogubila – kaže Dragana, koja je pristala da je fotografišemo sleđa.

U razgovoru ne negira da se oba puta sama porodila u kući, kao i da je obe trudnoće krila i na radnom mjestu i pred porodicom.

– Nikome nisam rekla da sam trudna. Bilo me je sramota pa sam pokušavala da to sakrijem – kaže Dragana.

Na pitanje zašto nije abortirala ili tražila pomoć od čovjeka s kojim je zatrudnila, kaže da “nikoga nije htjela da obavezuje”. Priznaje da “je sve htjela da riješi sama”. Odgovora nema ni na pitanje zašto je žensku novorođenčad, za koju tvrdi da su nakon poroda bila mrtva, stavila u plastične kese, koje je potom sakrila.

– To sam pitanje postavila samoj sebi milion puta. Nijedan odgovor nisam našla, osim da sam se baš uplašila. Samo ogroman strah. Bilo mi je veoma loše nakon oba poroda, bila sam bez svijesti, krvarila sam… Kada sam se poslije prvog poroda probudila, beba je bila mrtva. Stavila sam je u kesu, sjela na autobus i otišla u Donje Garevce. Tamo sam u nekom potoku iskopala rupu i tu je ostavila. I drugo dijete sam, opet u kesi, sakrila pod kauč u dnevnoj sobi svog stana. Bila sam uvjerena, kad sam se probudila iz nesvijesti, da ni ona ne diše – kaže Dragana te dodaje da “se teško nosi s teretom koji ju je za sva vremena obilježio”.

U Okružnom tužilaštvu navode da se zatvorska kazna za ubistvo djeteta pri porođaju kreće od šest mjeseci do pet godina.

Zbog obilnog postporođajnog krvarenja, Grbić je 2013. godine, nakon poroda, primljena na Odjel ginekologije Opšte bolnice u Prijedoru, gdje je priznala da se sama porodila. Policija je, nakon tog priznanja, pronašla ispod kauča plastičnu kesu sa mrtvim novorođenčetom. Obdukcijom je tada potvrđeno da “je novorođenče stavljeno u plastičnu vreću bez kiseonika i da je iskrvarilo kroz pupčanu vrpcu”.

Slučaj Radenke Džananović

Radenka Džananović, mještanka Hambarina kod Prijedora, koja je u novembru 2012. godine izvršila čedomorstvo nad muškim novorođenčetom, kojeg je nakon poroda ugušila te odnijela u obližnju šumu i prekrila lišćem i granjem, osuđena je 12. marta prošle godine uslovno na jednu godinu zatvorske kazne. Kazna se neće izvršiti ukoliko u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Kako saznajemo u Osnovnom sudu u Prijedoru, olakšavajuća okolnost prilikom izricanja presude bila je ta što Radenka ranije nije kažnjavana, što je majka sedmoro djece i što je tada bila trudna sa osmim djetetom, bez zaposlenja i lošeg imovnog stanja. Tokom suđenja ustanovljeno je da je čedomorstvo počinila u stanju bitno smanjene uračunljivosti, kao i da dan-danas osjeća posljedice u vidu psihičkih problema. Džananović je još u fazi istrage priznala ubistvo djeteta pri porođaju, što je za nju, takođe, bila olakšavajuća okolnost.

(Dnevni avaz)

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja.