Vijesti 28.02.2019.

PRIJEM U BEOGRADU Republika Srpska odraz slobode srpskog naroda

ČITANJE: 3 minute

U Beogradu je večeras svečani prijem koji organizuje Predstavništvo Republike Srpske povodom Dana Republike i 27 godina od proglašenja prvog Ustava Srpske.

Prijem u Starom dvoru počeo je intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije “Moja Republika” i “Bože pravde”. Himne su izvele vokalne umjetnice Valentina Milekić, Kristina Ivanović i Ana Marković Malbaša uz pratnju Gudačkog sastav Banjalučke filharmonije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što se u Beogradu obilježava dan kada je Srpska dobila prvi Ustav.

“Bio sam jedan od onih koji je prije 27 godina digao ruku i dao svoj glas za donošenje prvog Ustava Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da je srpski narod stradalnički narod koji se kroz vijekove borio za slobodu i dijelio tu slobodu sa drugima.

Dodik je naglasio da je Srpska formirana kao odraz slobode srpskog naroda, te da za Srbe nema slobode bez države.

“Arogancija međunarodnog faktora, koji je imao najveću operaciju “provođenja mira”, nije uspjela u 20 godina da umanji Republiku Srpsku. Nešto su nam uzeli, ali nisu uspjeli u svom cilju. Republika Srpska poštuje međunarodno pravo”, poručio je Dodik i dodao da Srpska svoj put veže za narodno jedinstvo na ovim prostorima.

Predsjedavajući Predsjedništva je naglasio da je Srpska zagledana u Srbiju i zahvalio srpskom rukovodstvu za pomoć i podršku.

Patrijarh srpski Irinej blagoslovio je današnje okupljanje, čestitavši Republici Srpskoj 27 godina postojanja.

On je naveo da Srpska i Srbija danas podnose mnoga iskušenja od onih kojih su im nekad bili prijatelji i kojima su sada “trn u oku”.

“Iskušenjima možemo odoljeti samo ako Republika Srpska bude jedinstvena, isto kao i Srbija. Rijeka Drina nas ne dijeli, već spaja”,  poručio je patrijarh srpski.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da je današnji prijem u Beogradu posvećen obilježavanju dva najznačajnija datuma u procesu stvaranja Republike Srpske – 9. januara 1992. kada je Republika rođena i 28. februara iste godine, kada je Srpska dobila svoj Ustav, a na temelju ustavnosti i svoje pravno, političko i administrativno funkcionisanje.

“Danas možemo s pravom reći da smo ponosni na svaki korak koji je Srpska načinila u 27 godina svog postojanja i razvoja čineći istovremeno ponosnim i sve nas zajedno – i one koji su je stvarali, i one koji su je nakon toga razvijali, one koji su u vrijeme njenog nastanka već bili rođeni, ali i one koji su se rodili nakon toga ili će tek biti rođeni”, istakla je Cvijanovićeva obraćajući se prisutnima.

Prijemu prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, potpredsjednici skupština Srbije i Republike Srpske, ministri u vladama Srbije i Srpske i ostali zvaničnici Srbije i Srpske.

Prijemu prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ugledne ličnosti iz svijeta kulutre, umjetnosti, nauke, prosvjete, privrede i sporta Srbije i Republike Srpske i veliki broj zvanica i gostiju.

Ovo je peti prijem koji u Beogradu ovim povodom priređuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Danas se navršilo 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donijela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske, ali dva su najbitnija – Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donijela 9. januara 1992. godine, a Ustav 28. februara te godine.

(RTRS)