Vijesti 23.08.2016.

Prijem u Gradskoj upravi za studente iz inostranstva

ČITANJE: 2 minute

U Gradskoj upravi Grada Banjaluka priređen je danas prijem za studente iz inostranstva, koji borave u našem gradu radi stručne prakse.

U protekla dva mjeseca u Banjoj Luci na praksi je 17 studenata: Španije, Poljske, Češke, Brazila, Izraela, Tajlanda, Makedonije, Tunisa, Grčke, Slovačke i Švajcarske. Ova međunarodna razmjena studenata odvija se u organizaciji Udruženja za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse – IAESTE BiH.

Domaćin studentima iz inostranstva bio je Šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu Milenko Malinović, koji je naglasio da su u Banjoj Luci ov godine bili studenti iz 11 zemalja i da Grad Banja Luka pridaje veliki značaj međunarodnoj razmjeni studenata.

– Studenti su bili na praksi u nekoliko naših preduzeća koja su bila zainetersovana da prime strane studente i omoguće im praksu. Studenti posebno ističu da su u svim firmama u kojima su radili bili izuzetno lijepo primeljni i drago nam je što nose lijepe utiske iz Banje Luke i što su izrazili želju da ponovo dođu u naš grad – naglasio je Malinović i dodao je Banju Luku, u posljenjih 16 godina, posjetilo više od 400 stranih studenata radi prakse iz 21 zemlje, a da je 470 naših studenata bilo na razmjeni u inostranstvu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijago Brasko, student iz Brazila, kazao je da je veoma zadovoljan boravkom u Banjoj Luci kao i stručnom praksom koju je obavio u preduzeću Šume Srpske.

– Student sam poljoprivrede i ovdje sam imao priliku da vidim kako funkcionišu vaše firme i da upoznam načine rada i razmišljanja, a posjetili smo i brojna mjesta u vašoj zemlji. Mogu reći da se osjećam kao kod kuće, jer su svi ljubazni i mnogo pomažu – rekao je Tijago.

Inače, Grad Banja Luka pomaže rad IAESTE BiH i, od 2007. godine, za rad ovog udruženja Grad je izdvojio više od 10.000 KM.

Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse – IAESTE Bosne i Hercegovine postoji već 16 godina. To je studentska, nevladina i neprofitna organizacija u kojoj rade studenti volonteri. Zahvaljujući radu ove organizacije studentima fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci omogućeno je da odu u inostranstvo i da u najvećim svjetskim preduzećima i na univerzitetima obavljaju stručnu praksu iz svih oblasti i usmjerenja.