Vijesti 09.06.2016.

Prijem u Vladi RS za pobjednike takmičenja osnovnih i srednjih škola

ČITANJE: 3 minute

Mladi ljudi, nade i talenti, veliki umovi upakovani u malim ambalažama, najlakše rečeno budućnost Republike Srpske, okupili su se juče na prijemu organizovanom u njihovu čast.

Administrativni centar Vlade RS odjekivao je dječjim žamorom, ponosni roditelji i nastavnici su pratili mališane koji su došli da preuzmu teško zarađene diplome za uspjehe koje su ostvarili na raznim takmičenjima, počevši od školskih i regionalnih, pa sve do republičkih.

Pored velikog talenta i uspjeha koji su ostvarili, to jest osvojenog prvog mjesta na republičkom takmičenju muzičkih škola, možda i najslađi duo čitavog događaja su bile Anja Tajsić i Elena Stojanović iz Banjaluke, učenice Muzičke škole “Vlado Milošević”. Anja i Elena sviraju flautu u kamernom duetu, a koliko su povezane pokazuje i to što su, dok smo razgovarali s njima, u duetu odgovarale i na naša pitanja.

“Sviramo klasičnu muziku i nju najviše volimo. Kada smo pobijedile, svirale smo Travara Vajta”, odgovaraju djevojčice uglas, ponosno držeći diplome. Ivana Batuz, dvanaestogodišnjakinja iz Prijedora, još je jedna buduća umjetnica, samo u ovom slučaju vizuelne umjetnosti.

“Jako volim slikati i kad porastem voljela bih da se nastavim baviti slikarstvom. Ovo mi je bilo prvo takmičenje, tema je bila sigurnost u saobraćaju, a ja sam nacrtala djevojku kako prelazi ulicu sa slušalicama u ušima dok gleda u telefon, što ne bi smjela”, rekla je Ivana.

Poslije umjetnika, na red su došle i “bauk” nauke, kao što je matematika, koje rijetko ko iskreno voli. Ipak, ako je suditi po riječima republičkog pobjednika Đorđa Mitrovića, gimnazijalca iz Prijedora, nije do predmeta nego do đaka.

“Za matematiku je često neophodan dar, ali sam siguran da nema ništa bez rada i velikog napora jer je to ipak najvažnije”, kazao je Đorđe, koji je samo ove godine dva puta pohađao seminare za nadarenu djecu u Petnici.

“Ja inače radim takmičarske zadatke dok smo se u Petnici bavili teorijskom i drugim granama matematike koje su važne za razvoj u društvu i industriji, tako da mi je veoma drago što sam tamo bio”, kaže on.

Prijem je otvorio Dane Malešević, resorni ministar, koji je najavio promjene u vidu oformljivanja timova koji bi pratili đake po školama, pronalazili talente, nakon čega bi izrađivali individualne programe rada samo za njih.

Prisutnima su se obratili i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, te Željka Cvijanović, premijerka RS.

“Praksa Ministarstva koje im daje značaj je veoma dobra, ali treba naći još načina kako toj djeci pomoći da idu putem kojim su zamislili da idu i implementiraju svoje rezultate na dobrobit svih građana”, rekao je Čubrilović.

Željka Cvijanović je naglasila kako moramo razviti mehanizme da prepoznamo one koji su najbolji, ali i da ih nagradimo i ohrabrimo.

“Vi ste pravi primjer da je uspjeh dostižan i tu poruku moramo poslati svima”, rekla je Cvijanovićeva.

Rad i želja za napretkom najvažniji

Blaško Trifković, nastavnik matematike iz OŠ “Sveti Sava” iz Foče, jedan je od mnogobrojnih ponosnih predavača koji su iz svih krajeva RS doveli svoje đake na prijem u Vladi RS, kaže kako je želja za radom i napredovanjem ubjedljivo najvažnija.

“Mi smo spremali desetak učenika koji su ostvarili zapažene rezultate, a najbolje je prvo mjesto na republičkom takmičenju”, kaže Trifković.

(Nezavisne.com)