Vijesti 24.04.2019.

Prijem za Kolju Mićevića, dobitnika „Ključa grada“

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić priredio je danas prijem za književnika i prevodioca Kolju Mićevića, ovogodišnjeg dobitnika najvišeg gradskog priznanja – „Ključa grada“.

– Zahvalni smo Mićeviću što je prihvatio nagradu Grada, čime smo odali priznanje jednom od velikih imena iz naše kulture, a ujedno poslali i poruku da je ovo zapravo nagrada i svim poslenicima kulture u našem gradu – naglasio je Radojičić i napomenuo da je Mićević veliko ime našeg grada i da je veoma poznat van granica naše zemlje.

U razgovoru sa Mićevićem, razmotrena je mogućnost da se 2021. godine u Banjoj Luci obilježi 700. godišnjica smrti Dantea, čije je najpoznatije djelo, „Božanstvenu komediju“ preveo upravo Mićević i po čemu je najpoznatiji na kulturnoj sceni.

– Moj cilj je da 2021. godine u Banjoj Luci napravimo svečanost u čast Dantea, ne samo da bismo Dantea privukli nama već i da bismo se i mi približili Evropi. Dante u Banjoj Luci je zapravo poziv Evropi da dođe ovdje – rekao je Mićević.

Zahvaljujući Mićeviću, Banja Luka se može pohvaliti da ima sugrađanina koji je jedini Danteovo djelo preveo na dva svjetska jezika – francuski i srpski.

– Banja Luka je za mene san, i sada kada ne živim tu, ali je bila san i kada sam živio u njoj. Evropske kulture se, između ostalog, mogu porediti i po broju prevoda Dantea na njihove jezike. Mi imamo veliku potrebu da naše književne veličine postavimo na prava mjesta kao što su Kočić, Andrić i Crnjanski, ali moramo ponekad i strane autore da dovedemo kod nas, da postanu naši u upravo to pokušavamo sa Danteom – zaključio je Mićević.