Vijesti 19.04.2019.

Prijem za mlade pjesnike, učesnike „Dječijeg carstva“

ČITANJE: 2 minute

Zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić, organizovao je danas prijem za učesnike Međunarodnog festivala dječije poezije „Dječije carstvo“, manifestacije koja je brojnošću učesnika i kvalitetom stekla ugled, kako među djecom i školama, tako i među piscima i kulturnim radnicima.

„Dječije carstvo“ njeguje književni izraz od najranijeg djetinjstva i predstavlja kreativni prostor za razvoj talenata i afirmaciju autorskog stvaralaštva najmlađih u umjetnosti.

Upravo ovo stvaralaštvo, kako je kazao zamjenik Amidžić, dodatno će uljepšati naš grad ovog proljeća. Zbog toga je mladim pjesnicima izrazio zahvalnost, ali i organizatorima koji ulažu energiju da ovaj festival živi već 13. godina.

Organizator festivala Slobodan Stošić, kazao je da je „Dječije carstvo“ najveći festival te vrste u regionu, te da je ove godine više od 4.500 djece poslalo 6.500 radova. Tokom selekcije, u finale je ušlo njih 72 iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Kao i svake godine, Dječije carstvo bira svog princa, a to je ove godine pjesnik iz RS Jovo Čulić, kome je zamjenik gradonačelnika uručio nagradu na sinoćnoj svečanosti u  Gradskom pozorištu „Jazavac“.

Ovu manifestaciju, u čijem centru su djeca, Grad Banja Luka je ove godine uvrstio u zvaničan program „Proljeća u Banjaluci“, a nalazi se i u Kalendaru kulturnih manifestacija grada Banja Luka za 2019. godinu. Osim „Dječijeg carstva“, Grad svake godine podržava i druge manifestacije posvećene djeci poput: „Đurđevdanskog festivala“, „Međunarodnog festivala dječijih pozorišta“, „Festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva Mali kompozitor“, a ove godine podržan je i „Dječiji sajam“.

Takođe, kroz projekte kulturno-umjetničkog stvaralaštva koji su u skladu sa Startegijom razvoja kulture, prošle godine po prvi put realizovani, Grad je podržao i nekoliko projekata kojima se podstiče stvaralaštvo za djecu i mlade i kreativnost mladih talenata.