Vijesti 17.03.2016.

Prijem za organizatore izložbe “Nova religija”

ČITANJE: 2 minute
gavranovic
Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović izrazio je zadovoljstvo što će u Banjaluci večeras biti otvorena izložba “Nova religija”, koju su prethodno imali priliku vidjeti građani Londona, Moskve i Venecije.

– Grad je podržao ovu izložbu koja će trajati i za vrijeme obilježavanja Dana grada, čime će obogatiti sadržaje ovogodišnje proslave- rekao je Gavranović koji je danas upriličio prijem za organizatore izložbe “Nova religija” britanskog umjetnika Damijena Hersta i goste iz Velike Britanije.

On je najavio da će uskoro biti otvorena Kamena kuća u tvrđavi “Kastel”, u kojoj će biti moguće organizovati slične izložbe.

Kustos izložbe Pol Stolper vjeruje da će banjalučka tvrđava biti prostor koji će ugostiti neke nove izložbe i ojačati saradnju između institucija kulture kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou.

-Nadam se da će u Banjaluci, našoj prvoj stanici na turneji na Balkanu, biti dosta posjetilaca- rekao je Stolper.

Direktor vizuelnih umjetnosti Britanskog savjeta Ema Dekster rekla je da joj je zadovoljstvo što boravi u Banjaluci i što ima priliku da predstavi izložbu Damijena Hersta.

-Posebno me raduje to što su grad i gradonačelnik podržali ovaj događaj. Vjerujem da ćemo zajedno sa Ambasadom i relevantnim institucijama u Republici Srpskoj, odnosno Banjaluci, nastaviti ovu našu plodonosnu saradnju i partnerstvo, te da ćemo dovesti nove izložbe- rekla je Deksterova.

Direktor Britanskog savjeta u BiH Larisa Halilović rekla je da je ugostiti djelo Damijena Hersta od velikog značaja, te da izložbom obilježavaju i 20 godina rada Britanskog savjeta.

– Ne samo da imamo priliku dati prostor publici da se po prvi put susretne sa djelom Hersta nego i priliku da kulturni profesionalci i kustosi iz regiona obave obuku tokom same postavke ove izložbe. Na taj način pokazali smo da ulažemo u budućnost, jer će oni kasnije moći sami raditi- zaključila je Halilovićeva.

Izložba će biti otvorena večeras u 19.00 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, koju realizuje u saradnji sa Galerijom “Pol Stolper” iz Londona i uz podršku Britanskog savjeta.

Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Banjaluka.

(Agencije)