Vijesti 28.07.2021.

PRIJETI JOJ TRI GODINE ZATVORA: Za šta je optužena nadriljekarka Olgica Markanović?

ČITANJE: 2 minute

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je danas sudu optužni prijedlog protiv Olgice Markanović osumnjičene za nadriljekarstvo, odnosno medicinske zahvate na pacijentima za koje nema licencu, prenosi Tanjug.

Optužnim prijedlogom tužilaštvo je tražilo da se Markanović osudi na tri godine zatvora zbog krivičnog dela – teško djelo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu, potvrđeno je Tanjugu.

Za isto djelo optužena je i njena saradnica J.T. za koju je tužilaštvo tražilo godinu dana zatvora.

Tužilaštvo podsjeća da je Markanović uhapšena 3. juna i da joj je sud na prijedlog tužioca odredio pritvor po više osnova koji je početkom mjeseca produžen.

U dokaznom postupku tužilaštvo je ispitalo 12 oštećenih i jednog svedoka i odredilo medicinsko vještačenje tjelesnih povreda oštećenih od strane sudskog vještaka za oblast plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Optužnim prijedlogom Markanović i J. T. se terete da su krivično djelo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. maja ove godine u neregistrovanom “medicinsko-estetskom centru Tayas” u Beogradu u ul. Drinička br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva “plazma pen” prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno su primenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije “lidokain – hlorida” koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja “plazma-pen” zbog korišćenja struje.

U daljem toku postupka Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će ispitati preostale oštećene, odrediti medicinsko vještačenje tjelesnih povreda oštećenih, nakon čega će donijeti odluku o krivičnom gonjenju okrivljenih zbog istog krivičnog djela učinjenog na štetu lica koja nisu obuhvaćena ovim optužnim prijedlogom, saopštilo je tužilaštvo.

Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadriljekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem “Plazma pen” koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo, piše Tanjug.

Markanović je takođe tvrdila da posjeduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usljed nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu prije oporavka kože.

(N.S)