Vijesti 02.11.2016.

Prijeti li Banjaluci opasnost od zemljotresa?

ČITANJE: 1 minuta

Manji zemljotres kod Omarske – prvo je što nas je dočekalo u Hidrometeorološkom zavodu. Još jedan u nizu onih koji stižu iz Italije, ali, tvrdi direktorka – nisu opasni.

Slabijeg su intenziteta od onog prošlogodišnjeg u Čelincu gdje tadašnjih 6 stepeni nije ostavilo naročite posljedice.

“Šest stepeni merkalijeve skale znači opadanje maltera, znači sitne pukotine u zidu ali samo na starijim objektima, eventualno na veoma starim objektima lomljenje dimnjaka u nivou krova. Za moderne objekte, građene po propisima, taj intezitet i zemljotres te magnitude ne bi trebalo da ima ikakav efekat”, ocijenila je Vesna Šipka, seizmolog Hidrometeorološkog zavoda RS.

Zastarjelost seizmoloških standarda, ali, još više, njihovo nepoštovanje glavni su problemi. Građevinski nadzor i revizija često su površni. Inženjeri tvrde da nisu naučene lekcije iz 1969. godine.

“Ovdje može da dođe do zemljotresa intenziteta koji je bio i sigurno će biti jako povredljivih objekata, sigurno će biti rušenja objekata, mi imamo seizmički neotpornih objekata, starih objekata od krtih materijala. Novi objekti su duktilniji, oni će u većini slučajeva opstati”, rekao je Anđelko Cumbo, naučni saradnik Instituta za materijale i konstrukcije.

Stručnjaci smatraju da građani treba da naviknu da žive sa rizikom od zemljotresa. Pričvrstiti viseće predmete i odmaknuti krevet od prozora samo su neke od preventivnih preporuka.

Razloga za paniku nema jer, čini se, ionako niko ne može znati kada će i da li će biti zemljotresa. Međutim, s obzirom na dešavanja u okruženju, ne bi bilo zgoreg podsjetiti se šta treba činiti kada se počnu zidovi i prozori tresti.

(ATV)