Vijesti 22.03.2021.

PRIJETI LI NAM “CRNI NOVEMBAR”: U bolnicama se traži krevet više, na respiratorima 78 ljudi

ČITANJE: 1 minuta

Kapaciteti u kovid bolnicama popunjavaju se zabrinjavajuće brzo što bi, ako pacijenti i dalje budu pristizali ovim tempom, moglo da dovede do gore situacije od one koju smo imali u novembru prošle godine, upozoravaju iz bolnica širom Srpske.

Naglašavaju da su zdravstveni radnici, trenutno, u najtežoj poziciji od početka epidemije korona virusa kod nas.

U bolnicama u RS, naime, iz dana u dan imaju sve više posla, bilo da je riječ o pregledima pacijenata ili hospitalizaciji onih koji zbog kovida moraju na bolničko liječenje, piše “Srpskainfo”.

Primjera radi, u Kovid prijemnoj ambulanti UKC RS proteklih dana imaju više od 200 pregleda. Početkom ovog meseca imali su nešto više od 100, dok je u prvoj polovini februara u prosjeku bilo 30, a u drugoj polovini prošlog mjeseca oko 50 pregledanih pacijenata denvno.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da se u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj od korone do juče liječilo 987 pacijenata, od čega je na respiratorima njih 78.

S druge strane, u novembru prošle godine smo, barem do ovog talasa korone, imali ubjedljivo najgoru epidemiološku situaciju. Tokom ovog mjeseca smo, u prosjeku dnevno imali 20 preminulih, a samo tri dana prošla su s jednocifrenim brojem onih koji su izgubili bitku s kovidom. S najviše umrlih suočili smo se 11. novembra – čak 37.

Najviše hospitalizovanih bilo je 15. novembra – 1.266, kada su na respiratorima bila čak 82 pacijenta.

U gotovo svim bolnicama u RS, zbog drastičnog povećanja broja hospitalizovanih, otvaraju posljednje spratove kojima raspolažu, te osposobljavaju druga odjeljenja, kako bi mogli da prihvate sve pacijente.

(N.S)

Oznake: korona virus, UKC RS