Vijesti 24.05.2016.

Prijetio samoubistvom zbog neisplaćene devizne štednje

ČITANJE: 2 minute

“Ja želim sad da isplate odmah, pogotovo za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ne samo Federaciju, štediše koje su pokrali, da vrate novac i to u što kraćem roku. Oni imaju novac nego neće da urade to”, tvrdi Redžep Bajramović, štediša Ljubljanske banke.

Bajramović je na krovu ambasade proveo oko dva časa. Isto toliko trajali su pregovori policijaca sa njim, a vatrogasci su, za svaki slučaj, naduvali gumeni dušek. Uspjeli su da ga skinu sa krova tek nakon što pomogli novinarima da se popnu kod Bajramovića.

“Mi smo tu uspjeli da ga smirimo malo, ali je on nakon tog svog intervjua na krovu opet odbio da siđe, onda smo se mi dogovorili sa policijom da uz minimalnu upotrebu sile da ga spriječimo i spasimo život”, kazao je Mustafa Ćutahija, komandir Vatrogasne brigade, stanica Baščaršija.

U akciji je učestvovao i policijski ataše Slovenije u BiH, Janko Goršek koji hvali sarajevske kolege. Zahvaljujući njima, kaže, Bajramović je nepovrijeđen. Iz ambasade poručuju da transparentno rješavaju slučaj deviznih štediša. Isplatiće ih po redoslijedu kojim su se javljali, a Bajramović je svojih 60 hiljada maraka zatražio krajem prošle godine.

“On je među prvima dao svoju ulogu i on će dobiti po ovom redoslijedu kada se može verificirati, postupak će biti po redoslijedu odrađen”, izjavio je Iztok Grmek, ambasador Slovenije u BiH.

Osim glavnice, Bajramoviću i ostalim štedišama trebalo bi da budu isplaćene i kamate. Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH poručuju da Bajramović nije njihov član. Iz slovenačke ambasade apeluju na štediše da se ne odlučuju na radikalne poteze jer će svi biti isplaćeni. Bajramović im uzvraća da na svoj novac čeka već 25 godina.

(ATV)