Magazin 20.04.2019.

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

ČITANJE: 1 minuta

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu manifestaciju. Na ovaj način obilježeno je 20 godina postojanja Akademije umjetnosti.

– Ovim smo pokazali domete savremene umjetnosti i djelatnost Vlade Miloševića. Zaokružili smo jednu priču koju ćemo nastojati dalje da njegujemo – rekla je dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik.

Na manifestaciji je nastupilo više od stotinu umjetnika iz regiona i cijele Evrope.

Program manifestacije je u proteklih sedam dana organizovan u prostoru Akademije, Dječijeg pozorišta RS, Muzeja RS i na tvrđavi Kastel. Banjalučka publika je imala priliku da pogleda izložbu 8. svjetsko bijenale plakata, da prisustvuje radionicama tradicionalnih aerofonih instrumenata, predavanjima “Tradicija na (s)ceni: Ženske priče – Al’ zaludu što si l'jepa”, “Po zapisima melografa 20. vijeka”, “Između pohvale i zaborava: Ivan Bajde i njegovi neuobičajeni instrumenti”, koncertu kamerne muzike, koncertu kompozitora savremene muzike, horske muzike, nastupu Bartolomeja Stankovića “Balkan Madness BH edition”, koncertu Lovra Merčepa i Krešimira Starčevića “Umijeće transkripcije”, te događaju “Vlado S. Milošević i srpska pravoslavna muzika”. Održan je naučni skup “Vlado S. Milošević: etnomuzikolog, kompozitor i pedagog”, promovisan zbornik radova “Tradicija kao inspiracija”, a prikazani su i studentski filmovi.

(Glas Srpske)