PRILIKA DA SE BANJALUKA OTVORI PREMA SVIJETU Otvoren Međunarodni sajam turizma

Međunarodni sajam turizma “Banjaluka 2019” otvoren je danas u dvorani “Centar” u Banjaluci, a na njemu će se do subote predstaviti više od 150 izlagača iz 11 evropskih zemalja.

Miloš Biković, srbijanski glumac i promoter, rekao je da je ovaj sajam sjajna prilika da se Banjaluka otvori prema svijetu.

“Ujedinjenje kulturnog prostora Srbije i RS treba da prati i objedinjenje turističkog prostora”, rekao je Biković.

Dodao je da se njemu u Banjaluci najviše sviđaju ljudi.

Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma RS, rekla je da je zadovoljna što su RS i Banjaluka dobile ovakvu turističku manifestaciju.

“Prvi međunarodni sajam turizma u Banjaluci, a već je okupio učesnike iz čak 11 evropskih zemalja. Kako da ne budem srećna”, kazala je ona.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, kazala je da ovaj sajam zaslužuje pažnju, posebno iz kulturoloških razloga.

“Banjaluka je poznata po mnogim festivalima. Pored vjerskog turizma, kao i materijalne i nematerijalne kulturne baštine, važna je i saradnja ovog i drugih gradova u RS kroz filmsku umjetnost”, rekla je Trivićeva.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je ovaj sajam jedan od mogućih potencijala za razvoj turizma u ovom gradu.

Prema njegovim riječima, ova i sljedeća sedmica su pokazatelj kako se zajedničkim naporima grada i njegovih partnera turistička ponuda i posjeta mogu podići na znatno viši nivo.

Na sajmu učestvuju izlagači iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Bugarske, Mađarske, Turske i Albanije.

“Između ostalih, tu su predstavnici turističkih organizacija Srbije, Crne Gore i RS, kao i turističke organizacije Beograda, Kantona Sarajevo i domaćina Banjaluke, te predstavnici nacionalnih parkova iz RS, Olimpijskog centra ‘Jahorina’ i svih banja iz RS. Na sajmu će se predstaviti brojni vinari iz RS i okruženja”, rekli su u “RS Consulting and Trade” Banjaluka, koji je organizator sajma.

Suorganizator sajma je grad Banjaluka, generalni pokrovitelj ove sajamske manifestacije je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, a zemlja partner je Srbija.

Makete dajaka i centra Banjaluke

TOBL je za potrebe Međunarodnog sajma turizma “Banjaluka 2019” pripremio razne novitete, kao što su maketa dajak čamca i maketa užeg centra Banjaluke.

Maketu užeg centra Banjaluke radila je akademska slikarka Nataša Žole. Izrada je trajala mjesec dana, a dimenzije su 1,5 puta jedan metar.

Maketu dajak čamca radio je Dajak klub Banjaluka, a maketa će se koristiti kako bi bolje afirmisali i brendirali jedan od suvenira grada.

(Nezavisne)

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”. Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani

ZVANIČNO: Potvrđena šampionska pozicija rukometaša Borca nakon prekida sezone

Konačno je donesena odluka o kraju aktuelne sezone u Premijer ligi BiH, koja je prekinuta pandemijom korona virusa. Banjalučki Borac M:tel potvrđen je kao novi šampion, a u evro-kupovima još će nastupati Gračanica i visočka Bosna, prenosi Glas Srpske. Što se tiče ispadanja, igraće se mini liga, u kojoj će nastupiti Goražde, Iskra, Krivaja i

JEZIČKI SPOR: Direktor bh. agencije izvrijeđao ministarku jer ga je nazvala “ravnateljem”

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Enver Halilović verbalno je danas nasrnuo na ministarku civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević na početku sastanka o unapređenju procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu, saopštilo je ovo ministarstvo. Sastanku u organizaciji ovog ministarstva su, pored Halilovića, prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko

PU PRIJEDOR: Banjalučanin osumnjičen da nije plaćao poreze i doprinose za 32 radnika

Protiv Banjalučanina Z.B. prijedorska policija podnijela je izvještaj zbog sumnje da nije uplatio obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lični dohodak za 32 radnika. Njega sumnjiče za povredu osnovnih prava radnika, pišu Nezavisne. “Osumnjičenom Z.B. na teret je stavljeno da, kao odgovorno lice društva ograničene odgovornosti sa sjedištem u Prijedoru, za period od novembra