PRILIKA DA SE BANJALUKA OTVORI PREMA SVIJETU Otvoren Međunarodni sajam turizma

Međunarodni sajam turizma “Banjaluka 2019” otvoren je danas u dvorani “Centar” u Banjaluci, a na njemu će se do subote predstaviti više od 150 izlagača iz 11 evropskih zemalja.

Miloš Biković, srbijanski glumac i promoter, rekao je da je ovaj sajam sjajna prilika da se Banjaluka otvori prema svijetu.

“Ujedinjenje kulturnog prostora Srbije i RS treba da prati i objedinjenje turističkog prostora”, rekao je Biković.

Dodao je da se njemu u Banjaluci najviše sviđaju ljudi.

Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma RS, rekla je da je zadovoljna što su RS i Banjaluka dobile ovakvu turističku manifestaciju.

“Prvi međunarodni sajam turizma u Banjaluci, a već je okupio učesnike iz čak 11 evropskih zemalja. Kako da ne budem srećna”, kazala je ona.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, kazala je da ovaj sajam zaslužuje pažnju, posebno iz kulturoloških razloga.

“Banjaluka je poznata po mnogim festivalima. Pored vjerskog turizma, kao i materijalne i nematerijalne kulturne baštine, važna je i saradnja ovog i drugih gradova u RS kroz filmsku umjetnost”, rekla je Trivićeva.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je ovaj sajam jedan od mogućih potencijala za razvoj turizma u ovom gradu.

Prema njegovim riječima, ova i sljedeća sedmica su pokazatelj kako se zajedničkim naporima grada i njegovih partnera turistička ponuda i posjeta mogu podići na znatno viši nivo.

Na sajmu učestvuju izlagači iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Bugarske, Mađarske, Turske i Albanije.

“Između ostalih, tu su predstavnici turističkih organizacija Srbije, Crne Gore i RS, kao i turističke organizacije Beograda, Kantona Sarajevo i domaćina Banjaluke, te predstavnici nacionalnih parkova iz RS, Olimpijskog centra ‘Jahorina’ i svih banja iz RS. Na sajmu će se predstaviti brojni vinari iz RS i okruženja”, rekli su u “RS Consulting and Trade” Banjaluka, koji je organizator sajma.

Suorganizator sajma je grad Banjaluka, generalni pokrovitelj ove sajamske manifestacije je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, a zemlja partner je Srbija.

Makete dajaka i centra Banjaluke

TOBL je za potrebe Međunarodnog sajma turizma “Banjaluka 2019” pripremio razne novitete, kao što su maketa dajak čamca i maketa užeg centra Banjaluke.

Maketu užeg centra Banjaluke radila je akademska slikarka Nataša Žole. Izrada je trajala mjesec dana, a dimenzije su 1,5 puta jedan metar.

Maketu dajak čamca radio je Dajak klub Banjaluka, a maketa će se koristiti kako bi bolje afirmisali i brendirali jedan od suvenira grada.

(Nezavisne)

Mirjana Medan poginula u požaru u Lazarevu

U stravičnom požaru koji je juče izbio u preduzeću “Švam” u banjalučkom naselju Lazarevo, život je izgubila Mirjana Medan (64), saznaje Srpskainfo.  Direktor ove firme Miroslav Brdar rekao je za Srpskainfo da je Mirjana bila veoma dobar i vrijedan radnik, koji je u ovom preduzeću radila zadnjih 10 godina na poslu šivača. Kada je u pitanju uzrok požara, Brdar

VIDOVIĆ: Cilj rebalansa budžeta Srpske su kapitalne investicije i rast penzija i plata

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, među kojima su povećanja penzija i plata za pojedine budžetske korisnike. Ukupna budžetska

ČUBRILOVIĆ: Iz Narodne skupštine protjerati sukobe i uvrede

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament Srpske raditi na izmjenama Poslovnika o radu kako bi dodatno bio unaprijeđen rad te institucije i iz Narodne skupštine protjerani sukobi i uvrede.  – Rasprave često idu u pogrešnom smjeru, nisu efikasne jer se svode na komentare upućene nekom drugom, a ne nude

DŽAKULA: Zbog neslaganja oko raspodjele prihoda dug FBiH prema RS 36,8 miliona KM

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je sinoć da ukupno neslaganje oko raspodjele prihoda od indirektinih poreza po prebijanju duga Federacije BiH (FBiH) prema Republici Srpskoj iznosi 6,8 miliona KM, na šta još treba dodati 30 miliona KM po osnovu presude tužbe Srpske prema UIO.  – Kada se to uzme na

Promocija kompakt diska „U vreme ono…“ Asima Sarvana i Arhimandrita Timoteja

U Vijećnici Banskog dvora 24. oktobra (četvrtak) u 19 časova održaće se promocija kompakt diska „U VREME ONO…“ Asima Sarvana i Arhimandrita Timoteja. Arhimandrit Timotej, iguman manastira Vaznesenje (Ovčar Banja) i Asim Sarvan snimili su muzički album pod nazivom „U VREME ONO …“ na kojem se nalazi deset kompozicija. U pjesmama je ono što autori

20 GODINA OD ATENTATA Još nisu našli atentatora na Željka Kopanju

Iako se danas navršava 20 godina od atentata na Željka Kopanju, izdavača i osnivača “Nezavisnih novina” iz Banjaluke, nadležne institucije nisu dale odgovor ko stoji iza ovog čina, niti su odgovorni izvršioci i nalogodavci privedeni pravdi. Kada je tog 22. oktobra 1999. godine Kopanja krenuo na posao, u njegovom automobilu eksplodirala je bomba, postavljena u