PRILIKA DA SE BANJALUKA OTVORI PREMA SVIJETU Otvoren Međunarodni sajam turizma

Međunarodni sajam turizma “Banjaluka 2019” otvoren je danas u dvorani “Centar” u Banjaluci, a na njemu će se do subote predstaviti više od 150 izlagača iz 11 evropskih zemalja.

Miloš Biković, srbijanski glumac i promoter, rekao je da je ovaj sajam sjajna prilika da se Banjaluka otvori prema svijetu.

“Ujedinjenje kulturnog prostora Srbije i RS treba da prati i objedinjenje turističkog prostora”, rekao je Biković.

Dodao je da se njemu u Banjaluci najviše sviđaju ljudi.

Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma RS, rekla je da je zadovoljna što su RS i Banjaluka dobile ovakvu turističku manifestaciju.

“Prvi međunarodni sajam turizma u Banjaluci, a već je okupio učesnike iz čak 11 evropskih zemalja. Kako da ne budem srećna”, kazala je ona.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, kazala je da ovaj sajam zaslužuje pažnju, posebno iz kulturoloških razloga.

“Banjaluka je poznata po mnogim festivalima. Pored vjerskog turizma, kao i materijalne i nematerijalne kulturne baštine, važna je i saradnja ovog i drugih gradova u RS kroz filmsku umjetnost”, rekla je Trivićeva.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je ovaj sajam jedan od mogućih potencijala za razvoj turizma u ovom gradu.

Prema njegovim riječima, ova i sljedeća sedmica su pokazatelj kako se zajedničkim naporima grada i njegovih partnera turistička ponuda i posjeta mogu podići na znatno viši nivo.

Na sajmu učestvuju izlagači iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Bugarske, Mađarske, Turske i Albanije.

“Između ostalih, tu su predstavnici turističkih organizacija Srbije, Crne Gore i RS, kao i turističke organizacije Beograda, Kantona Sarajevo i domaćina Banjaluke, te predstavnici nacionalnih parkova iz RS, Olimpijskog centra ‘Jahorina’ i svih banja iz RS. Na sajmu će se predstaviti brojni vinari iz RS i okruženja”, rekli su u “RS Consulting and Trade” Banjaluka, koji je organizator sajma.

Suorganizator sajma je grad Banjaluka, generalni pokrovitelj ove sajamske manifestacije je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, a zemlja partner je Srbija.

Makete dajaka i centra Banjaluke

TOBL je za potrebe Međunarodnog sajma turizma “Banjaluka 2019” pripremio razne novitete, kao što su maketa dajak čamca i maketa užeg centra Banjaluke.

Maketu užeg centra Banjaluke radila je akademska slikarka Nataša Žole. Izrada je trajala mjesec dana, a dimenzije su 1,5 puta jedan metar.

Maketu dajak čamca radio je Dajak klub Banjaluka, a maketa će se koristiti kako bi bolje afirmisali i brendirali jedan od suvenira grada.

(Nezavisne)

Predsjedništvo BiH u utorak o imenovanju Tegeltije

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH zakazao je vanrednu sjednicu Predsjedništva za utorak na kojoj će se raspravljati samo o jednoj tački dnevnog reda a to je imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltije. Ako Predsjedništvo BiH podrži Tegeltiju, njegovo imenovanje treba da potvrdi Parlament BiH. Komšić je zakazao sjednicu nakon što je Državna agencija za

Uskoro audicija za prvu trubu i saksofon policijskog orkestra

Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske raspisao je poziv za prijem novih članova, odnosno za prvu trubu i prvi saksofon. Prijave uz biografiju potrebno je poslati na mejl adresu [email protected] najkasnije do ponedjeljka, 2. septembra, saopšteno je iz MUP-a. Po prijemu prijave, kandidatima će biti poslat audicioni materijal, a audicija za prijem novih

Ogromna količina paradajza istovarena pored puta

Kada se krene prema Slatini, odmah iza Banjalučke pivare, neko je pored puta istovario veliku količinu paradajza. Nova divlja deponija govori najslikovitije o našem odnosu prema okolini. Čak i kada bi bio otkriven nesavjestan građanin, ili više njih – kako vole da kažu u policiji, ne vjerujemo da bi bio tako kažnjen da mu slične

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Damira Ostojića

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo uhapsili su Miloša Obradova, na zahtjev MUP RS, a u vezi sa teškim ubistvom Damira Ostojića i teško ubistvo u pokušaju njegove supruge Sandre Jošić.  Pripadnici žandarmerije MUP RS preuzeće ovu osobu od MUP KS, odakle će biti sproveden Upravi za organizovani teški kriminalitet RS na kriminalističku obradu. Obradov je pušten