PRILIKA DA SE BANJALUKA OTVORI PREMA SVIJETU Otvoren Međunarodni sajam turizma

Međunarodni sajam turizma “Banjaluka 2019” otvoren je danas u dvorani “Centar” u Banjaluci, a na njemu će se do subote predstaviti više od 150 izlagača iz 11 evropskih zemalja.

Miloš Biković, srbijanski glumac i promoter, rekao je da je ovaj sajam sjajna prilika da se Banjaluka otvori prema svijetu.

“Ujedinjenje kulturnog prostora Srbije i RS treba da prati i objedinjenje turističkog prostora”, rekao je Biković.

Dodao je da se njemu u Banjaluci najviše sviđaju ljudi.

Dragica Kovač, ministarka trgovine i turizma RS, rekla je da je zadovoljna što su RS i Banjaluka dobile ovakvu turističku manifestaciju.

“Prvi međunarodni sajam turizma u Banjaluci, a već je okupio učesnike iz čak 11 evropskih zemalja. Kako da ne budem srećna”, kazala je ona.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, kazala je da ovaj sajam zaslužuje pažnju, posebno iz kulturoloških razloga.

“Banjaluka je poznata po mnogim festivalima. Pored vjerskog turizma, kao i materijalne i nematerijalne kulturne baštine, važna je i saradnja ovog i drugih gradova u RS kroz filmsku umjetnost”, rekla je Trivićeva.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je ovaj sajam jedan od mogućih potencijala za razvoj turizma u ovom gradu.

Prema njegovim riječima, ova i sljedeća sedmica su pokazatelj kako se zajedničkim naporima grada i njegovih partnera turistička ponuda i posjeta mogu podići na znatno viši nivo.

Na sajmu učestvuju izlagači iz BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Bugarske, Mađarske, Turske i Albanije.

“Između ostalih, tu su predstavnici turističkih organizacija Srbije, Crne Gore i RS, kao i turističke organizacije Beograda, Kantona Sarajevo i domaćina Banjaluke, te predstavnici nacionalnih parkova iz RS, Olimpijskog centra ‘Jahorina’ i svih banja iz RS. Na sajmu će se predstaviti brojni vinari iz RS i okruženja”, rekli su u “RS Consulting and Trade” Banjaluka, koji je organizator sajma.

Suorganizator sajma je grad Banjaluka, generalni pokrovitelj ove sajamske manifestacije je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, a zemlja partner je Srbija.

Makete dajaka i centra Banjaluke

TOBL je za potrebe Međunarodnog sajma turizma “Banjaluka 2019” pripremio razne novitete, kao što su maketa dajak čamca i maketa užeg centra Banjaluke.

Maketu užeg centra Banjaluke radila je akademska slikarka Nataša Žole. Izrada je trajala mjesec dana, a dimenzije su 1,5 puta jedan metar.

Maketu dajak čamca radio je Dajak klub Banjaluka, a maketa će se koristiti kako bi bolje afirmisali i brendirali jedan od suvenira grada.

(Nezavisne)

ZIJAH SOKOLOVIĆ NA DJEČIJEM SAJMU U BANJALUCI Zabava za najmlađe uz Zijaha Sokolovića i omiljene Vitalia proizvode

Najveća domaća mljekara Mlijekoprodukt, biće jedan od učesnika Dječijeg sajma koji će se održati 25. i 26. maja 2019. godine u Dvorani “Borik” u Banjaluci. Mlijekoprodukt je pripremio raznovrstan sadržaj za djecu i cijelu porodicu koje očekuje odlična zabava. Mališani će na zabavan način na Vitalia štandu moći da nauče više o mlijeku zahvaljujući interaktivnoj

UKC RS: Ključni problem u nabavci lijekova – Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi. Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija

REKORD U APRILU Usluge Aerodroma Banjaluka koristilo 12.500 putnika

Aerodrom Banjaluka zabilježio je 12.460 putnika u aprilu i to je rekord ovog aerodroma, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Osim toga, u prva četiri mjeseca banjalučki aerodrom ima najveći rast prometa putnika od svih aerodroma u Bosni i Hercegovini, i to za čak 702,5 odsto. Tako je u ovom periodu bilo 39.065 putnika,

JAVNOST ZGROŽENA SNIMKOM POGIBIJE Podsmijavanje tuđoj smrti moralno dno

Iako, nakon što je u javnost dospio šokantni snimak saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Milenko Pudar iz Banjaluke, nije još sa sigurnošću utvrđeno da li je M.S., koji je telefonom sve snimao, prekršio zakon, stručnjaci smatraju da su u ovom slučaju prekršeni svi moralni kodeksi.