Magazin 24.04.2019.

PRILIKA ZA MLADE IZ SRPSKE Do svjetskih prestonica zahvaljujući programu kulturne razmjene

ČITANJE: 3 minute

Španija, Belgija, Italija, Кina i Sjedinjene Američke Države samo su neke od zemalja svijeta u koje mladi iz Republike Srpske ovog ljeta mogu besplatno putovati zahvaljujući programu kulturne razmjene koju već četvrtu godinu zaredom sprovodi Centar za afirmaciju i razvoj iz Banjaluke.

Programi kulturnih razmjena nastali su s ciljem da mladima iz BiH, Srbije i Hrvatske bude pružena prilika da određeno vrijeme provedu u inostranstvu kako bi upoznali novu kulturu, usavršili znanje stranih jezika i doživjeli čari milionskih gradova. Onima koji se ove godine odluče na ovu avanturu, Centar za afirmaciju nudi mogućnost da posjete 11 država.

– Svi kandidati imaju obezbijeđen besplatan smještaj u porodici domaćina, kao i hranu, te potpuno ili djelimično plaćene troškove puta. Mladi tokom boravka u stranim zemljama dobijaju i mjesečni džeparac za lične troškove – rekla je izvršna direktorica centra Dragana Кasipović.

Dodala je da je zainteresovanost mladih za putovanja svake godine sve veća, te da će ovog ljeta u inostranstvo putovati više od 230 kandidata.

– Program realizujemo od 2015. godine i do sada je ogroman broj mladih svijet upoznao zahvaljujući nama. Najmnogoljudnija zemlja svijeta Кina je hit destinacija i najviše mladih bira da ode tamo jer je kultura potpuno drugačija od naše. U top destinacije spadaju i Španija i Italija – navela je Кasipovićeva.

Dodala je da mladi u okviru programa u inostranstvu mogu provesti od jednog mjeseca do godinu te da, osim dobrog poznavanja engleskog jezika, moraju imati najmanje 18 godina i završenu srednju školu.

– Tokom boravka u porodicama mladi imaju obavezu da pomažu oko djece, te da s njima komuniciraju na engleskom jeziku. Ostatak vremena provode putujući, upoznajući zemlju, kulturne znamenitosti i običaje – pojasnila je Кasipovićeva.

Svršeni srednjoškolci i studenti iz RS koji su se otisnuli na putovanja imaju samo riječi hvale. Кažu da su iskustva i prijateljstva koja su stekli u tim zemljama ostavila neizbrisiv trag na njihove živote, te da su se domaćini trudili da ih upoznaju sa svakim pedljem njihove zemlje.

– Nakon završenog fakulteta odlučila sam da se prijavim za razmjenu i otputovala sam u Španiju. To je bila najbolja odluka koju sam donijela u životu. U tu zemlju sam se zaljubila na prvi pogled, njen jezik, kultura i ljudi su me očarali – ispričala je Jelena.

Slična iskustva ima i Stefan-Đurađ koji je boravio u Кini.

– Putovao sam dosta po Evropi i Sjevernoj Africi, ali za Šangaj nisam bio spreman, bez obzira na to koliko sam snimaka o njemu pogledao na internetu. To je savršen grad i to iskustvo pamtiću kao nešto što me promijenilo nabolje – rekao je Stefan-Đurađ.

Dragana Кasipović je istakla da su prijave za putovanja otvorene tokom cijele godine, te da će u prostorijama Centra za afirmaciju i razvoj u Banjaluci sutra organizovati prezentaciju programa razmjene za svih 11 zemalja.

– Mladima ćemo predstaviti na koji period mogu putovati, šta ih u svakoj zemlji očekuje i kako da apliciraju za putovanje – rekla je Кasipovićeva.

(Glas Srpske)