Biznis 26.12.2016.

Prilika za rad u Njemačkoj za 300 studenata iz BiH

ČITANJE: 3 minute

U pozivu je navedeno kako je za 2017. godinu za Bosnu i Hercegovinu odobrena kvota za 300 studenata, od čega je studentima u Federaciji BiH dodijeljeno 190 mjesta, onima u Republici Srpskoj 100 i studentima u Brčko Distriktu BiH 10 mjesta, a zainteresovani studenti svoje prijave mogu podnijeti do 10. januara.

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Središnjom kancelarijom za posredovanje u zapošljavanju stručne radne snage iz inostranstva Savezne agencije za rad SR Njemačke, objavila je javni poziv studentima za podnošenje prijava za ferijalni rad u SR Njemačkoj u 2017. godini.

Znanje njemačkog

U pozivu je navedeno kako je za 2017. godinu za Bosnu i Hercegovinu odobrena kvota za 300 studenata, od čega je studentima univerziteta u Federaciji BiH dodijeljeno 190 mjesta, onim univerzitetima u Republici Srpskoj 100 i studentima univerziteta u Brčko Distriktu BiH 10 mjesta, a zainteresovani studenti svoje prijave mogu podnijeti do 10. januara. Mogu se prijaviti isključivo redovni studenti univerziteta koji nisu upisani u posljednju godinu studija. Osnovni uslov su da studenti dobro vladaju njemačkim jezikom, da budu raspoloživi za rad u Njemačkoj na najmanje dva mjeseca, zatim da se ne ograničavaju na neku regiju ili mjesto u kojem žele raditi, kao i da budu spremni na rad u što više industrijskih sektora u kojima se nude poslovi.

“Prednost imaju kandidati koji do sada nisu učestvovali u ovom programu ili su ranijih godina dostavljali prijave za učestvovanje u programu, ali nisu dobili radne ponude. U obzir se uzimaju i stepen znanja njemačkog jezika, a prethodno radno iskustvo je takođe prednost”, navodi se u pozivu Agencije.

Pozitivna iskustva

Program ferijalnog rada u Njemačkoj se za studente iz Bosne i Hercegovine realizuje od 2014. godine u suradnji sa Središnjom kancelarijom za posredovanje u zapošljavanju stručne radne snage iz inostranstva Savezne agencije za rad Njemačke. Studentica Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Biljana Puljić je u okviru programa ferijalnog rada u Njemačkoj, koji realizuje Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, prošlo ljeto provela dva mjeseca u njemačkom gradu Friedrichshafen, gdje je radila u restoranu.

“Radila sam u kuhinji, pomagala oko pripreme i serviranja hrane. Rano ustajanje i kasni odlazak na spavanje su neke od odlika ovog programa, kao i rad tokom čitavog dana. Prvi dani su protekli u učenju posla koji sam trebala raditi sljedećih mjeseci, ali ljudi s kojim sam radila su prilično susretljivi, tako da je raditi bilo zadovoljstvo”, ispričala je Biljana. Život u Njemačkoj, prema njezinim riječima, je brz, sve ti je na dohvat ruke, mogućnost zaraditi, ali i potrošiti.

“Mnogo toga događalo se tokom ljeta, od obilazaka drugih gradova, zabave s prijateljima, kupnje… Ništa ti nije teško ni nakon radnog dana dužeg od deset sati. Naravno, posao je širok i prilično zahtjevan i svaki poslodavac zahtjeva maksimum od vas svakog radnog dana. Ali, kada znate da je zarada odlična, ništa nije teško” ispričala je Biljana i dodala da je novac zarađen tokom ljeta u njemačkoj potrošila na školovanje kako bi olakšala roditeljima.