PRILIKA ZA SREDNJOŠKOLCE Manjak radne snage u RS posebno izražen u toku sezone godišnjih odmora

Nedostatak radne snage u Republici Srpskoj, prema riječima poslodavaca, pogotovo dođe do izražaja za vrijeme godišnjih odmora pa se, kako kažu, snalaze tako što angažuju srednjoškolce kako bi popunili prazna radna mjesta.

“Problem s nedostatkom radnika imamo tokom cijele godine, a u toku godišnjih odmora pogotovo. To najviše osjete poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu zbog povećanog obima posla, pa se jedan dio mojih kolega snalazi tako što angažuje punoljetne srednjoškolce koji su na raspustu”, istakao je za “Nezavisne” Dragutin Škrebić, predsjenik Unije udruženja poslodavaca RS.

Upozorio je da je problem radne snage sve veći, te da poslodavci nisu ni svjesni šta ih sve čeka, niti kako će to prevazići.

“Mi smo prije dvije godine radili analizu i demografske promjene stanovništva u RS i proces odliva radne snage je duplo brži od onog koji smo prognozirali prije dvije godine. Veoma je teško predvidjeti šta će nam se desiti i šta nas čeka u narednom periodu”, navodi Škrebić.

Ipak, ima i onih koji u tom periodu čak pribjegavaju i nelegalnim radnjama pa, prema riječima Željka Tatića, predsjednika Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, više od 50 odsto ugostiteljskih radnika nema plaćen godišnji odmor.

“Zakon je još na strani poslodavaca, s obzirom na to da većina radnika radi na neodređeno”, tvrdi Tatić za “Nezavisne”.

Dodao je da se o ovome priča već nekoliko godina, ali da nema pomaka zbog definisanja pojedinih zakona.

“Smataramo da bi bilo dobro uvođenje turističke inspekcije koja bi ovaj sektor dovela u red, naravno ako ta inspekcija bude stručna. Jedan od razloga nedostatka radnika je i taj što je u ovoj branši sve nakaradno i nedefinisano”, zaključio je Tatić.

U Inspektoratu Republike Srpske su kazali da se radnici u praksi rijetko obraćaju inspekciji rada sa žalbom da im poslodavac uskraćuje pravo na godišnji odmor.

“Tek kada iz nekog razloga prestane njihov radni odnos, događa se da radnici dostavljaju žalbe u kojima navode, između ostalog, da smatraju da im je povrijeđeno pravo na odmor, ali u tom trenutku oni više nemaju status radnika i sve dalje naknade mogu tražiti isključivo putem suda”, kazali su u Inspektoratu za “Nezavisne”.

Dodali su da je Zakonom o radu propisana kazna od 2.000 do 12.000 maraka za poslodavca ako radniku ne omogući da koristi godišnji odmor, te ističu da se kontrola poštivanja prava radnika na godišnji vrši uvidom u dokumentaciju i evidencije poslodavaca, kao što su ugovor o radu, rješenje o godišnjem odmoru, evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika, platne liste i drugo.

“U 2018. godini republička inspekcija rada je izvršila više od 850 provjera u vezi s ostvarivanjem prava na godišnji odmor. Najčešća nepravilnost koju su inspektori konstatovali uvidom u dokumentaciju u oko 20% kontrola jeste da poslodavci nisu donijeli pismeno rješenje kojim se utvrđuje dužina i vrijeme trajanja odmora za svakog zaposlenog radnika pojedinačno”, kazali su u Inspektoratu.

(Nezavisne)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke