PRILIKA ZA SREDNJOŠKOLCE Manjak radne snage u RS posebno izražen u toku sezone godišnjih odmora

Nedostatak radne snage u Republici Srpskoj, prema riječima poslodavaca, pogotovo dođe do izražaja za vrijeme godišnjih odmora pa se, kako kažu, snalaze tako što angažuju srednjoškolce kako bi popunili prazna radna mjesta.

“Problem s nedostatkom radnika imamo tokom cijele godine, a u toku godišnjih odmora pogotovo. To najviše osjete poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu zbog povećanog obima posla, pa se jedan dio mojih kolega snalazi tako što angažuje punoljetne srednjoškolce koji su na raspustu”, istakao je za “Nezavisne” Dragutin Škrebić, predsjenik Unije udruženja poslodavaca RS.

Upozorio je da je problem radne snage sve veći, te da poslodavci nisu ni svjesni šta ih sve čeka, niti kako će to prevazići.

“Mi smo prije dvije godine radili analizu i demografske promjene stanovništva u RS i proces odliva radne snage je duplo brži od onog koji smo prognozirali prije dvije godine. Veoma je teško predvidjeti šta će nam se desiti i šta nas čeka u narednom periodu”, navodi Škrebić.

Ipak, ima i onih koji u tom periodu čak pribjegavaju i nelegalnim radnjama pa, prema riječima Željka Tatića, predsjednika Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, više od 50 odsto ugostiteljskih radnika nema plaćen godišnji odmor.

“Zakon je još na strani poslodavaca, s obzirom na to da većina radnika radi na neodređeno”, tvrdi Tatić za “Nezavisne”.

Dodao je da se o ovome priča već nekoliko godina, ali da nema pomaka zbog definisanja pojedinih zakona.

“Smataramo da bi bilo dobro uvođenje turističke inspekcije koja bi ovaj sektor dovela u red, naravno ako ta inspekcija bude stručna. Jedan od razloga nedostatka radnika je i taj što je u ovoj branši sve nakaradno i nedefinisano”, zaključio je Tatić.

U Inspektoratu Republike Srpske su kazali da se radnici u praksi rijetko obraćaju inspekciji rada sa žalbom da im poslodavac uskraćuje pravo na godišnji odmor.

“Tek kada iz nekog razloga prestane njihov radni odnos, događa se da radnici dostavljaju žalbe u kojima navode, između ostalog, da smatraju da im je povrijeđeno pravo na odmor, ali u tom trenutku oni više nemaju status radnika i sve dalje naknade mogu tražiti isključivo putem suda”, kazali su u Inspektoratu za “Nezavisne”.

Dodali su da je Zakonom o radu propisana kazna od 2.000 do 12.000 maraka za poslodavca ako radniku ne omogući da koristi godišnji odmor, te ističu da se kontrola poštivanja prava radnika na godišnji vrši uvidom u dokumentaciju i evidencije poslodavaca, kao što su ugovor o radu, rješenje o godišnjem odmoru, evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika, platne liste i drugo.

“U 2018. godini republička inspekcija rada je izvršila više od 850 provjera u vezi s ostvarivanjem prava na godišnji odmor. Najčešća nepravilnost koju su inspektori konstatovali uvidom u dokumentaciju u oko 20% kontrola jeste da poslodavci nisu donijeli pismeno rješenje kojim se utvrđuje dužina i vrijeme trajanja odmora za svakog zaposlenog radnika pojedinačno”, kazali su u Inspektoratu.

(Nezavisne)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.