PRILIKA ZA SREDNJOŠKOLCE Manjak radne snage u RS posebno izražen u toku sezone godišnjih odmora

Nedostatak radne snage u Republici Srpskoj, prema riječima poslodavaca, pogotovo dođe do izražaja za vrijeme godišnjih odmora pa se, kako kažu, snalaze tako što angažuju srednjoškolce kako bi popunili prazna radna mjesta.

“Problem s nedostatkom radnika imamo tokom cijele godine, a u toku godišnjih odmora pogotovo. To najviše osjete poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu zbog povećanog obima posla, pa se jedan dio mojih kolega snalazi tako što angažuje punoljetne srednjoškolce koji su na raspustu”, istakao je za “Nezavisne” Dragutin Škrebić, predsjenik Unije udruženja poslodavaca RS.

Upozorio je da je problem radne snage sve veći, te da poslodavci nisu ni svjesni šta ih sve čeka, niti kako će to prevazići.

“Mi smo prije dvije godine radili analizu i demografske promjene stanovništva u RS i proces odliva radne snage je duplo brži od onog koji smo prognozirali prije dvije godine. Veoma je teško predvidjeti šta će nam se desiti i šta nas čeka u narednom periodu”, navodi Škrebić.

Ipak, ima i onih koji u tom periodu čak pribjegavaju i nelegalnim radnjama pa, prema riječima Željka Tatića, predsjednika Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS, više od 50 odsto ugostiteljskih radnika nema plaćen godišnji odmor.

“Zakon je još na strani poslodavaca, s obzirom na to da većina radnika radi na neodređeno”, tvrdi Tatić za “Nezavisne”.

Dodao je da se o ovome priča već nekoliko godina, ali da nema pomaka zbog definisanja pojedinih zakona.

“Smataramo da bi bilo dobro uvođenje turističke inspekcije koja bi ovaj sektor dovela u red, naravno ako ta inspekcija bude stručna. Jedan od razloga nedostatka radnika je i taj što je u ovoj branši sve nakaradno i nedefinisano”, zaključio je Tatić.

U Inspektoratu Republike Srpske su kazali da se radnici u praksi rijetko obraćaju inspekciji rada sa žalbom da im poslodavac uskraćuje pravo na godišnji odmor.

“Tek kada iz nekog razloga prestane njihov radni odnos, događa se da radnici dostavljaju žalbe u kojima navode, između ostalog, da smatraju da im je povrijeđeno pravo na odmor, ali u tom trenutku oni više nemaju status radnika i sve dalje naknade mogu tražiti isključivo putem suda”, kazali su u Inspektoratu za “Nezavisne”.

Dodali su da je Zakonom o radu propisana kazna od 2.000 do 12.000 maraka za poslodavca ako radniku ne omogući da koristi godišnji odmor, te ističu da se kontrola poštivanja prava radnika na godišnji vrši uvidom u dokumentaciju i evidencije poslodavaca, kao što su ugovor o radu, rješenje o godišnjem odmoru, evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika, platne liste i drugo.

“U 2018. godini republička inspekcija rada je izvršila više od 850 provjera u vezi s ostvarivanjem prava na godišnji odmor. Najčešća nepravilnost koju su inspektori konstatovali uvidom u dokumentaciju u oko 20% kontrola jeste da poslodavci nisu donijeli pismeno rješenje kojim se utvrđuje dužina i vrijeme trajanja odmora za svakog zaposlenog radnika pojedinačno”, kazali su u Inspektoratu.

(Nezavisne)

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”. Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani

ZVANIČNO: Potvrđena šampionska pozicija rukometaša Borca nakon prekida sezone

Konačno je donesena odluka o kraju aktuelne sezone u Premijer ligi BiH, koja je prekinuta pandemijom korona virusa. Banjalučki Borac M:tel potvrđen je kao novi šampion, a u evro-kupovima još će nastupati Gračanica i visočka Bosna, prenosi Glas Srpske. Što se tiče ispadanja, igraće se mini liga, u kojoj će nastupiti Goražde, Iskra, Krivaja i

JEZIČKI SPOR: Direktor bh. agencije izvrijeđao ministarku jer ga je nazvala “ravnateljem”

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Enver Halilović verbalno je danas nasrnuo na ministarku civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević na početku sastanka o unapređenju procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u Brčko distriktu, saopštilo je ovo ministarstvo. Sastanku u organizaciji ovog ministarstva su, pored Halilovića, prisustvovali i predstavnici Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko

PU PRIJEDOR: Banjalučanin osumnjičen da nije plaćao poreze i doprinose za 32 radnika

Protiv Banjalučanina Z.B. prijedorska policija podnijela je izvještaj zbog sumnje da nije uplatio obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lični dohodak za 32 radnika. Njega sumnjiče za povredu osnovnih prava radnika, pišu Nezavisne. “Osumnjičenom Z.B. na teret je stavljeno da, kao odgovorno lice društva ograničene odgovornosti sa sjedištem u Prijedoru, za period od novembra