Politika 22.01.2019.

PRIMANJA IZ NSRS I IZ SAVJETA MINISTARA Igor Crnadak ostvaruje duple budžetske prihode

ČITANJE: 2 minute

Igor Crnadak, aktuelni ministra inostranih poslova i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ostvaruje prihode sa obe pozicije.
U Savjetu ministra ima platu od oko 4.700 maraka, a koristi i poslanički paušal, potvrđeno je ATV-u u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U poslednja dva mjeseca inkasirao je više od 10 hiljada marka iz dva budžeta, republičkog i sa nvio zajedničkih institucija. 

Crnadak je imenovan i za predsjednika odbora za Evrospke integracije, za koji ga isto sleduje naknada, iako za to još nema zvanične potvrde.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske samo su kratko potvdili infromacije da aktuleni ministar inostranih poslova koristi pravo na paušal u toj instituciji. Informacije o primanjima Igora Crnatka, a koje su potvrđene u parlamentu Srpske, dolaze baš u vrijeme kada njegove stranačke kolege iz PDP-a ponavljaju slogan, na kojem su gradili predizbornu kapanju, “jedan čovjek-jedna plata”.

“Narodni poslanik Igor Crnadak naknadu za poslanički dodatak ili paušal koristi od 19. novembra 2018. godine”, kratko su saopštili iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Crnadak kojeg su prozvali i leteći ministra, jedan je od imenovanih funkcionera, koji je najviše putovao, pa bi se na njegova mjesečna primanjima sigurno imalo štošta i dodati. Bavila se tim i komisja Predstvaničkog doma parlamenta BiH.

Istovremeno ministri Mirko Šarović, Dragan Mektić, Adil Osmanović i predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, koji su preuzeli mandate u Predstavničkom domu BH Parlamenta još uvijek primaju plate u Savjetu ministra. I to oko pet hiljada maraka. Većina njih prima i nakandau za odvojeni život plus topli obrok.

Da stvar bude zanimljivija savim je moguće da situacija sa dvostrukim primanjima, kao što je primjer minisra inostranih poslova potraje, jer se ne zna kada će da bude formiran novi saziv. Sa platnog spiska, skinuti su samo bivši ministra transporta i komunikacija Ismir Jusko, koji je preuzeo dužnost Kantonalnog ministra i Boris Jerinić, bivši zamjenik ministra odbrane.

(Atv)