Politika 23.11.2018.

PRIMIO AMBASADORA SRBIJE Dodik ipak iznio zastavu RS u svečani salon Predsjedništva BiH

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ispunio je predizborno obećanje i izjednačio zastavu države BiH sa zastavom Republike Srpske u zgradi kolektivnog šefa države u Sarajevu.

Dodik je danas primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića. Riječ je o prvom sastanku Dodika sa stranim ambasadorom u zgradi Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH primio je Đorđevića pod zastavama Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije.

Riječ je o presedanu s obzirom na to da je bivši član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić primao akreditivna pisma isključivo pod zastavom države BiH, dok je zastavu RS držao u svom kabinetu.

Prije Ivanića dužnost člana Predsjedništva BiH s teritorije RS-a vršio je Nebojša Radmanović, visoki funkcioner Dodikovog SNSD-a. I on je, kao i Ivanić, akreditivna pisma primao samo pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Istim principom vodio se i bivši član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović koji je u svom kabinetu imao zastavu hrvatskog naroda, dok je akreditivna pisma stranih ambasadora primao pod zastavom BiH.

Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine jasno je precizirao da se zastavom Bosne i Hercegovine predstavlja Bosna i Hercegovina te da se zastava ističe kao simbol države Bosne i Hercegovine.

Ovim zakonom određeno je i da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno da “druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH”.

“Zastava će biti tamo gdje ja sjedim”

Dodik na konferenciji za medije u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu rekao da zastava RS mora biti svugdje gdje on sjedi.

“Dosadašnja praksa je nekorektna prema srpskom narodu. Zastava BiH je nametnuta odlukom visokog predstavnika. Tako ispade da srpski član Predsjedništva BiH djeluje pod zastavom BiH i FBiH, a njegove zastave nema. To neću. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali želim da tu bude i zastava RS-a koja je legitimna i legalna. Ja neću da budem ikebana koja će primjenjivati dosadašnje nakaradne prakse. BiH ima šansu ako je zemlja zajedničkih čistih računa svih”, zaključio je on.

(Klix)