Politika 19.03.2019.

PRIMJEDBE: Opozicionari o projektu “Banjaluka se gradi”

ČITANJE: 3 minute

Pres konferencija opozicije posvećena projektu “Banjaluka se gradi” održana je danas u Banjaluci, a glavna poruka političara je da se Banjaluka gradi, ali pitanje je da li se i sagradi.

Mirna Savić Banjac, odbornica u Skupštini grada Banjaluka, danas je u svom obraćanju podsjetila javnost na neke od projekata u Banjaluci koji su zaista od vitalnog interesa, a za koje nikako ne možemo reći da se grade u skladu sa onim što je obećano i onako kako to zaslužuju građani Banjaluke.

“Ja ću se bazirati na Zeleni most, jer svi znamo koliko je ovaj most neophodan građanima Banjaluke. Najave su bile da će biti završen krajem prošle godine, a to se nije desilo. Iz medija vidimo da izvođači radova tvrde da će to biti u aprilu, ali da nisu sigurni u to. Na sjednici Skupštine grada pitala sam i gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika da mi kažu više detalja o ugovoru sa izvođačem radova, a odnosi se na to kolike penale izvođač radova treba da plati gradu Banjaluci, imajući u vidu toliko kašnjenje. Na pitanje nisam dobila usmeni odgovor, pa sam pitanje postavila i pismeno, a odgovor očekujem ovih dana i javno ću ga objaviti. Smatram da nije u redu da se ovako ophodimo prema novcu građana Banjaluke”, rekla je danas na pres konferenciji Mirna Savić Banjac.

Dodaje da smo iz medija mogli pročitati da je planom javnih nabavki planiramo još dodatnih 200.000 KM za ovaj most, pa se postavlja pitanja zašto je to potrebno, odnosno, da li se izvođač nagrađuje za kašnjenje.

Saša Lazić, odbornik u skupštini grada Banjaluka povodom događaja oko Nove godine rekao je da je vlast demagoški prozivala određene građane da je neko odgovoran za višemilionske štete nanesene gradu.

“Za neodržavanje novogodišnjih koncerata kriv je sam organizator, a to je Gradska uprava. Ne znam koji sud može oboriti tu činjenicu. Oni su to organizovali i oni su bili dužni da obezbijede te koncerte, a pred koncert Harisa Džinovića uopšte nije bilo nikakvog divljaštva. Ako ste mogli obezbijediti skupove Pravde za Davida od 20 i 30 hiljada, onda ste i koncerte mogli obezbijediti. A laži o uništavanju neke opreme, miksete, sve je to čista demagogija”, rekao je Lazić. On se pita ko će građanima platiti štetu za kašnjenje izvođenja radova proteklih godina.

“Kad krenemo od potrošenog goriva i uništavanja puteva zbog korištenja alternativnih pravaca. Kao što je na primjer Gradski most koji se sad maksimalno koristi, jer Zeleni most nije u funkciji. Ko će građanima platiti štetu, ko je tu krivac? Ko je kriv za nenaplaćivanje penala, zašto isti ljudi dobijaju ugovore da izvode u ovom gradu? Umjesto da ih sankcionišemo i kaznimo, mi ih nagrađujemo nerijetko i boljim ugovorima. Može li na vašim tenderima proći neko ko vam nije kum, brat ili rođak? Dokle sa nepotizmom u ovom društvu, ovo je postalo nesnosno?”, pita se Lazić.

Draško Stanivuković, odbornik u Narodnoj skupštini, RS rekao je da se Banjaluka gradi, ali se pita da li se na kraju išta sagradi?

“Da li gradonačelnik zna da Banjaluka ima preko 150 viška radnika u Gradskoj upravi, da li zna da nas to na godišnjem nivou košta 2.5 miliona KM, za vrijeme njegovog mandata 10 miliona maraka će otići na višak zaposlenih koji zaista u ovom trenutku nisu potrebni. Da li gradonačelnik zna da su to dvije ili tri osnovne škole koje danas Banjaluci nedostaju, da se od tih para mogu napraviti jedna Građevinska, Medicinska i Ugostiteljska škola. Ovim putem želimo da podsjetimo gradonačenika na investicije Švajcaraca koje su najavili prije dvije godine, pa sad zvanično pitam gdje su ti investitori? Gdje je jedno industrijsko postrojenje ili industrijska zona u gradu Banjaluci? Ključ oporavka privrede Banjaluke i RS je realni sektor, a gdje je on?”, pita Stanivuković.

(Buka)