Region 21.05.2022.

Princ Aleksandar Karađorđević ugostio patrijarha i episkope SPC

ČITANJE: 1 minuta

Princ Aleksandar Karađorđević priredio je u petak u Belom dvoru tradicionalnu večeru za Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija i episkope u čast redovnog proljećnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/, saopštila je pres-služba Kraljevskog dvora.

Večeri su, uz patrijarha Porfirija i princa Aleksandra, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi SPC, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Ministarstva pravde Srbije Vladimir Roganović i članovi savjetodavnih tijela Krune.

Princ Aleksandar poručio je da je ovo okupljanje primjer zajedništva i saradnje za opšte dobro.

“Crkva i Kruna su uvek bile bliske i zajedno radile za dobro našeg naroda i naše zemlje, a to će se nastaviti i u budućnosti. To su dve institucije koje zajedničkim snagama donose stabilnost Srbiji”, rekao je Karađorđević.

On je istakao da ga je obradovala vijest da je ostvareno kanonsko jedinstvo sa crkvom u Sjevernoj Makedoniji, jer su zajedničke molitve pravoslavne braće uvijek mnogo jače i šire božiju ljubav i riječ.

Princ je, kako kaže, u inostranstvu, gdje je živio, dobro vidio koliko crkva znači Srbima u čuvanju tradicije, jedinstva i običaja.

“Verujem da će naša Crkva na čelu sa patrijarhom Porfirijem nastaviti da vodi srpski narod na putu jedinstva i sloge”, poručio je Karađorđević, zahvalivši patrijarhu i episkopima za sve što čine za srpski narod, Srbiju i njegovu porodicu.

Patrijarh Porfirije zahvalio je na gostoprimstvu princu Aleksandru i poželio mu sreću i blagostanje kraljevskoj porodici, ističući da je to “prva porodica Srbije”.

(SB)

Oznake: SPC