Region 14.10.2022.

PRINC FILIP U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI: Na ustoličenju patrijarha Porfirija je u tronu namenjenom za kralja, a evo i zašto

ČITANJE: 1 minuta

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, 46. po redu, danas je ustoličen u manastiru Pećka patrijaršija, a princ-nasljednik Filip Karađorđević stigao je juče u Pećku patrijaršiju gdje prisustvuje ustoličenju patrijarha Porfirija.

Princ Filip je u tronu namjenjenom za kralja. Kako nemamo kralja tu obično sjedi igumanija Pećke patrijaršije, a njemu su danas to mjesto namjenili iz poštovanja prema kraljevskoj lozi Karađordevića.

– Stigao sam u Pećku Patrijaršiju kako bih prisustvovao ustoličenju Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Porfirija. Ponosan sam što sam večeras ovde, jer je i moj pradeda, kralj Aleksandar I, prisustvovao ustoličenju Patrijarha srpskog Dimitrija, prvog Patrijarha po uspostavljanju Srpske Patrijaršije, 28. avgusta 1924. godine – napisao je Karađorđević na Tviteru juče i dodao:

– Tada je svečanost ustoličenja započela dolaskom kralja Aleksandra u Peć, gde ga je starešina manastira pozdravio kao “osvetnika Kosova, oslobodioca i ujedinitelja našeg naroda i istorijski pravog naslednika krune Nemanjića. U manastiru je tada obavljen istorijski čin: Kralj Aleksandar je zapalio dve velike sveće koje je carica Milica ostavila kao amanet onom srpskom kralju koji “osveti Kosovo”. Ponosan sam na istoriju i tradiciju moje porodice i istoriju i tradiciju Srpske Pravoslavne Crkve.

Podsjetimo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, 46. po redu, danas će biti ustoličen u manastiru Pećka patrijaršija, a u tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijarha srpskih trebalo bi da ga uvedu dva najstarija arhirejeja, što su po godinama mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop sremski Vasilije.

(A. S.)