Politika 12.09.2016.

Prioritet rješavanje pitanja vodosnabdijevanja prigradskih i seoskih područja

ČITANJE: 2 minute

Kandidat Saveza za promjene (SzP) za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić rekao je danas da će mu prioritet na planu komunalnih problema biti rješavanje pitanja vodosnabdijevanja prigradskih i seoskih područja.

Čavić je istakao da se odmah mora nastaviti završavanje projekta “Crno vrelo” za snabdijevanje vodom Manjačkog platoa i potkozarskih sela, kao i sve što je započeto kada je riječ o vodovodnom sistemu “Banjica”.

“Paralelno s tim neminovno se mora izvršiti revizija jer su ogromni novci potrošeni, a ova dva ključna pravca snabdijevanja vodom nisu završena”, poručio je Čavić i dodao da će mu u tome, ako dobije povjerenje, pomoći nekadašnji revizor javnog sektora Republike Srpske Boško Čeko.

Čavić je rekao da se moraju riješiti i problemi naselja u kojima se kanalizacija izliva na ulice, zbog čega građanima prijeti zaraza.

On je dodao je već vodio razgovore o izgradnji centralnih kolektora i o prečišćavanju otpadnih voda koje idu u Vrbas, te da se to može napraviti uz pomoć najmanje 50 odsto grantovskih sredstava EU i zemalja koje su spremne da podrže taj projekat.

“On, prema procjenama, košta između 35 i 40 miliona evra, i za to se najmanje pola novca može obezbijediti iz donatorskih sredstava EU”, naveo je Čavić.

Kandidat SzP za gradonačelnika Banjaluke obećao je da će, kako je rekao, odmah po dolasku na vlast formirati poseban tim da bi Banjaluka svake godine sa najmanje desetak projekata aplicirala na sredstva EU i drugih zemalja.

On je najavio da sa svojim kolegama ima plan kako da se počne izgradnja velikog šumskog parka ili “Banjalučkog Košutnjaka” za rekreaciju stanovništva, i to na prostoru Stare ekonomije na Laušu.

Čavić je rekao da namjerava da do obilježavanja 25. godišnjice od završetka odbrambeno-otadžbinskog rata Banjaluka dobije veliki i monumentalni spomenik svim borcima i učesnicima rata na sadašnjem parkingu kod “Kraša”.

On je na konferenciji za novinare ponovio da se do novca u budžetu može doći povratkom nezakonito otete imovine i gradskog građevinskog zemljišta.

(nezavisne.com)