Vijesti 02.02.2021.

PRIORITET ZDRAVSTVENI RADNICI I STARIJI Zeljković: Vakcinacija počinje onog trenutka kada dobijemo 200.000 doza

ČITANJE: 2 minute

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje je nepovoljna iako postoji određena stabilizacija, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

“Najvažnije jeste da se pridržavamo mjera propisanih u borbi protiv virusa korona kako bi bez problema mogla biti sprovedena vakcinacija. Količina vakcina protiv virusa korona, koju očekujemo u ovom mjesecu, biće dovoljna za vakcinaciju 100.000 lica”, rekao je novinarima Zeljković.

Zeljković je podsjetio da ruska vakcina dolazi u dvodoznom obliku, da ima režim čuvanja na minus 20 stepeni, da zahtijeva rigorozno praćenje hladnog lanca, te da od trenutka odmrzavanja mora biti iskorištena u vrlo kratkom roku.

On je istakao da će naredne sedmice početi obuka timova za vakcinaciju i formiranje timova koji će pratiti proces vakcinacije.

“Srpska će formirati koordinacioni tim na republičkom nivou, čiji će zadatak biti praćenje procesa vakcinacije u svakoj lokalnoj zajednici, ali i sumiranje rezultata na nivou Republike Srpske”, objasnio je Zeljković.

Zeljković je apelovao da građani imaju razumijevanja u narednom periodu, ističući da će svi građani imati mogućnost da se prijave za vakcinaciju, ali da su u ovom trenutku prioritet zdravstveni radnici i osobe sa više hroničnih oboljenja, koji mogu da razviju težu kliničku sliku.

“Nakon toga, planirana je vakcinacija onih kategorija, koje zbog prirode posla imaju mnogo više socijalnih kontakata, kao što su policija, prosvjetni radnici, novinari, snimatelji i foto-reporteri, vatrogasci i drugi”, naglasio je Zeljković.

Zeljković je naveo da test stabilnosti u kontrolnim laboratorijama traje do 15 dana, ali da se nada da će to biti i prije, jer će se testirati mikrobiološka ispravnost i fizičko-hemijski parametri.

“Očekujemo da vakcinacija počne sedam dana nakon što nam stigne prva veća isporuka vakcina od 200.000 doza”, rekao je Zeljković.

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa virusom korona zaraženo 85 lica, a umrlo je pet.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević istakla je da je najmlađa preminula osoba imala 39 godina, a najstarija 99.

(Srna, E.M)