Svijet 19.10.2020.

PRIPISUJU IM HAKERSKE NAPADE: U SAD podignuta optužnica protiv šest ruskih obavještajaca

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo pravde SAD optužilo je šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih obaveštajaca da su hakerskim napadima nastojali da unesu pometnju u proces francuskih izbora, u Zimske olimpijske igre i američke bolnice i kompanije.

U danas otpečaćenoj optužnici navode se detalji hakerskih napada na brojne i različite političke, finansijske i sportske mete, prenose agencije.

Navodi se da su bivši ili sadašnji pripadnici ruske vojne obaveštajne službe GRU optuženi, između ostalog, za napade na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu, na stranku Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona uoči izbora 2017. godine, i za ometanje istrage trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u velikoj Britaniji.

Oni nisu optuženi za napade na integritet izbora u SAD, iako su deo iste jedinice službe GRU, za koju američki tužioci tvrde da je nastojala da utiče na predsedničke izbore 2016. godine u toj zemlji, hakerskim napadima na mejlove zvaničnika Demokratske stranke.

U fokusu optužnice na 50 stranica nalaze se napadi čiji je cilj, prema tužiocima, bila promocija ruskih geopolitičkih interesa.

Među njima su hakerski napadi protiv Zimskih olimpijskih igara 2018. godine u južnokorejskom Pjongčangu, gde je ruskim sportistima bilo zabranjeno učešće zbog doping afere.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: hakeri, Rusija, SAD