Vijesti 02.10.2015.

Pripravnici na mukama: Već tri mjeseca ne mogu da polažu stručni ispit

ČITANJE: 2 minute
ispit

Svi oni pripravnici koji su svoj pripravnički staž odradili u periodu od 4. jula do danas još uvijek nisu u mogućnosti da polažu stručni ispit, jer je stari Pravilnik o polaganju stručnog ispita stavljen van upotrebe, a novi još uvijek nije donesen!

Zbog ove rupe od tri puna mjeseca veliki broj pripravnika je zakinut za polaganje ispita, a samim tim i veću platu i traže objašnjenje od nadležnih.

– Ja sam pripravnički završila krajem mjeseca jula. Planirala sam da odmah po završetku prijavim polaganje stručnog ispita i to riješim što je brže moguće kako bi mi plata bila veća. Međutim od savjetnika u Republičkom zavodu za obrazovanje dobila sam informaciju da nije donesen novi pravilnik i da moram da čekam. Da li se takve stvari dešavaju samo u našoj državi? Ja bih zaista voljela da znam kome je palo na pamet da stari pravilnik stavi van upotrebe, ako zna da nije usvojen novi. To je zaista skandalozno. Zanima me do kada svi mi da čekamo, ja sam do sada mogla da položim pet stručnih ispita, a ne jedan- kaže diplomirani socilolog Marija Milić.

Iz Ministarstva za prosvjetu i kulturu RS tvrde da će podzakonski akti kojima će se bliže urediti polaganje stručnog ispita za samostalan vaspitno-obrazovni rad u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima biti doneseni najkasnije do 20. oktobra ove godine.

– U prelaznim i završnim odredbama novog pravilnika biće definisano da će vaspitno-obrazovni radnici koji su prijavili polaganje stručnog ispita prije 4. jula ove godine polagati ispit u skladu sa starim Pravilnikom o polaganju stručnog ispita koji je stavljen van snage- rekla je za Banjaluka.net portparol ovog Ministarstva Branka Rogač.

(Banjaluka.net)