Magazin 18.01.2018.

Priprema nove predstave Narodnog pozorišta RS: “Humor ‘Naših dana’ ima ozbiljan ton”

ČITANJE: 3 minute

Narodno pozorište Republike Srpske počelo je sa radom na novoj predstavi pod nazivom „Naši dani“ banjalučkog autora Željka Stjepanovića.

Premijera je zakazana u subotu 3. marta sa početkom u 20 časova, za režiju i izbor muzike je zadužen proslavljeni režiser Jug Radivojević, scenograf je Dragan Purković Macan, a kostimograf je Jelena Vidović.

Željko Stjepanović, autor teksta, za novi komad kaže da je neka vrsta modernog odgovora na čuvenu pjesmu “Naši dani” slavnog srpskog pjesnika Vladislava Petkovića Disa.

– Riječ je o autorskom komadu za koji sam početni ili incijalni motiv dobio od stihova čuvene pjesme Vladislava Petkovića Disa “Naši dani” (“Pomrčina pritisnula naše dane, ne vidi se jadna naša zemlja huda, al’ kad požar poduhvati na sve strane, kuda ćemo od svjetlosti i od suda! Pomrčina pritisnula naše dane”), ali sam pravu inspiraciju pronašao u ovim sumornim danima u kojima živi naše društvo danas, a koji je slavni pjesnik davno opisao, pokazavaši da se ovdje loša vremena ciklično vraćaju. To su dani gdje nas sve više mladih napušta odlazeći zauvijek, jer ne pronalaze svoju budućnost, tamo gdje bi po svemu trebali da je traže i pronađu. To su dani gdje glupost vlada, mudrost troši na izbore, a hrabrost na podvale i objede – kaže Stjepanović i dodaje da su prva čitanja nadmašila čak i njegova očekivanja.

-Velika mi čast i kompliment što je Narodno pozorište Republike Srpske prepoznalo važnost ove teme i uvrstilo ovaj komad na repertoar, a nakon prvih čitanja, moram priznati da su rezultatima nadmašena čak i moja najoptimističnija autorska očekivanja.

Za režisera je izabran Jug Radivojević, jedno veliko i ozbiljno umjetničko ime, dok je glumački ansambl okupio vrhunska imena domaćeg glumišta. Kompletna ekipa je vrlo ozbiljno pristupila materijalu, uhvatila na pravi način duh priče i vjerujem da će publika prepoznati našu želju i trud da im na jedan autentičan način ispričamo jednu vrlo ozbiljnu temu, a koja nam je svima, nažalost, veoma bliska i aktuelna – kaže autor predstave.

“Naši dani” su kako sam autor kaže, žanrovski najbliži komediji, iako njen humor ostavlja malo gorak okus u ustima.

– Žanrovski, komad je uslovno rečeno komedija, koja kroz humor kao najkomunikativniji jezik obraćanja publici pristupa jednoj veoma tragičnoj temi našeg vremena ili bolje rečeno naših dana. To je ona vrsta humora koja ostavlja pomalo gorak okus u ustima publike. U jednom momentu glumci su me pitali koja je uloga noseća, na šta sam dao jedini logičan odgovor iz ugla autora: “glavnu ulogu ima vrijeme u kome živimo, naši dani koji su postali gospodari naših sudbina” -kaže Stjepanović.

Poznata glumačka imena

Glumačka podjela je bazirana na vrsnim i iskusnim imenima domaćeg glumišta, prije svega zbog prepoznatljivog domaćeg kolorita same priče.

Nosioci glavnih uloga su banjalučkoj publici dobro poznata imena Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Željko Erkić, Radenka Ševa, Danilo Kerkez, Ognjen Kopuz, Nataša Perić, Maja Vujanović, Goran Jokić, Dragoslav Medojević, Vladimir Đorđević, Vedrana Mačković, Bojan Kolopić, Rok Radiša, Gordana Milinović i Nikola Erceg.

(EuroBlic)